• DOLAR 34.116
  • EURO 38.102
  • ALTIN 2860.884
  • ...
`Silueti Bozan Gökdelen İstemiyoruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul`un Zeytinburnu ilçesinde inşa edilen ve tarihi yarımadanın silüetini bozan gökdelenlerle ilgili imza kamyanyası başlatıldı.

İstanbul Sahipsiz Değil Platformu`nu kuran gönüllüler, www.istanbulsahipsizdegil.org isimli internet sitesinde başlattıkları imza kampanyasıyla gökdelen inşaatının bir an önce durdurulmasını istedi.

İstanbul Sahipsiz Değil Platformu`ndan yapılan açıklamada, Zeytinburnu`nda yükselen kulelerin İstanbul`un sliüetine verdiği zarar hatırlatılarak bunun bir an önce durdurulması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, gökdelenlerin, binlerce yıllık bilgi ve kültür birikiminin, estetik duyuşun muhteşem bir topografyaya nakşedilmesiyle ortaya çıkan İstanbul silüetini hoyrat bir biçimde bozduğu belirtildi.

Tüm yetkililerin göreve çağrıldığı açıklamada şöyle denildi: "Şeffaf bir kamusal tartışma ve bilgilendirme süreci işletilmeden, maharetle kimi hukukî kurullardan adeta kaçırılarak, birçok itiraza rağmen “aniden” karşımıza çıkarılan bu gökdelenler, İstanbul şehrinin sahipsizliğini gözler önüne sermiştir.

İstanbul’u diğer şehirlerden ayıran en büyük özelliği, üç denizi, gecesi ve gündüzü, tepeleri ve rüzgârları ile bakan gözlere bir yığın perspektif sunmasıdır. Bunu idrak edemeyenlerin ortaya çıkan durum karşısında “aslında her yerden gözükmüyor, fotoğrafl ar zumlanmış, pek yukarıdan çekilmiş” şeklinde bahaneler üretmeleri tam anlamıyla bir çaresizlik örneğidir. Sermayedarından kamu yöneticilerine, mesuliyeti olan herkesi insafa davet ediyoruz. Ululuk gösterin ve vicdanlarınıza kulak verin!

Yetki ve sorumluluk sahibi herkesi önlem almaya çağırıyoruz. Önlem alınmazsa, meşhur mimar Le Corbusier’in Ahırkapı açıklarında bakıp çizdiği silüetin hemen altına hayranlıkla eklediği “Bu öyle zarif bir eser ki insanın bunu bir defa daha hayal bile etmesi imkânsız”, deyişinin anlamı kalmayacak.

Önlem alınmazsa, Mimar Sinan’ın “Muhteşem”, Yahya Kemal’in “Aziz”, Ahmet Hamd i Tanpınar’ın Huzur”lu, Abdülhak Şinasi Hisar’ın “İnce ve Nazlı”, Nazım Hikmet’in “Benzersiz”, Orhan Veli’nin “Efkarlı”, Necip Fazıl’ın “Canım” dediği İstanbul bu sıfatlarını kaybedecek.

Bir kez daha sorumluluk sahibi herkesi tarihi yarımadaya sahip çıkmaya çağırıyoruz. İstanbul siluetini bozan üç gökdelen derhal yıkılsın! Benzer projeler durdurulsun! Tarihî şehirlerimiz hikmetle, doğrulukla ve adaletle korunsun, yönetilsin!"

Dünya Bülteni


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir