"2015 genel seçimlerinde aşiretlerin siyasetteki rolü"
Batman Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ahmet İlyas, 2015 genel seçimlerinde bölgedeki aşiretlerin rolüne dikkat çekti.
BATMAN - Batman Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ahmet İlyas, Türkiye’de aşiretçiliğin bitmeyeceğini ve bu durumun Ortadoğu’nun genel karakteri olduğunu söyledi. 21. Yüzyılın globalleşen dünyasında Türkiye’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde etkin güç olan aşiretlerin gelecek zamanda da statülerini koruyacağını söyleyen Yrd. Doç. Dr. İlyas, 2015 genel seçimlerinde bölgedeki aşiretlerin rolüne dikkat çekti.
İlyas, 21. yüzyılda gelişen ve globalleşen dünyada Türkiye’de hala aşiretlerin birer siyasal aktör olarak siyasilerin önünde seçenek olmasının temelinde nüfuslarını kullanmaları yattığına değinerek, gelecek yüzyılda da bu durumun devam edeceğini söyledi. 2015 genel seçimlerinde aşiretlerin rolünün devam edeceğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ahmet İlyas Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi için meclise girme yarışının AK Parti ile BDP arasında geçeceğini ifade ederek bu denklemde aşiret reislerine önem veren siyasi partilerin bir adım önde durma ihtimali gerçeğini ortaya koydu.
Yrd. Doç. Dr. İlyas sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle BDP’nin aşiretlerle olan ilişkisinin BDP felsefesine ters düşmesine rağmen bu toplumsal grupla olan ilişkilerinin onları bölgede daha güçlü duruma getireceği bir gerçektir. Ancak kurumsallaşmış AK Parti’nin aşiretler konusunda izlediği temel strateji ‘aşiret içinde okumuş, aydın’ kişileri tercih etmesi sebebiyle BDP’nin bu yarışta en zorlu rakibi olacağı görülecektir. Bu nedenle AK Parti iktidar döneminde bu stratejisiyle başarıyı her seçimde yakalamıştır.”
Aşiretlerin dağılımı ve Barzani
2015 Genel Seçimlerinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde aşiretlerin rolünün ve siyasal partilerdeki durumunu da değerlendiren Yrd. Doç. Dr. İlyas şu ifadelerde bulundu: “Ak Parti ile BDP arasındaki en çetin mücadele Şanlıurfa, Batman, Mardin, Van ve Siirt gibi yerlerde geçecektir. Şanlıurfa’da 2014 yerel seçimlerinde ilk defa yüzde 30’luk oranını yakalayan BDP’nin 2015 genel seçimlerinde aynı başarıyı yakalayamayacaktır. Çünkü bunun en temel sebebi Şanlıurfa’nın sahip olduğu siyasi iktidara yönelme güdüsünü tekrarlayacaktır. Mardin’de ise önceki seçimde Kahraman aşiretini destekleyen AK Parti’nin bu seçimde Kanco aşiret lideri Ahmet Türk’ün etkili olduğu Mardin’de farklı arayışlara gireceği en azından durumu kendi lehine çevirmek için strateji belirleyecektir. Seçimin belki de en stratejik noktası Van olacaktır. Zira yıllardan beri BDP ile AK Parti arasında gidip gelen Van’daki seçim kitlesi 2015 genel seçimlerinde AK Parti’nin bölgeye yapmış olduğu yatırımlardan dolayı tercihini AK Parti’den yana kullanacağını tahmin etmek güç değildir, ancak bölgede barış süreciyle birlikte BDP’nin siyasal anlamda büyük bir güç kazandığının altını çizmek gerekiyor. AK Parti, Van ve bölgesini kazanmak istiyorsa yeni bir seçim stratejisi belirlemek zorundadır. Bu seçimde Van’daki seçim sonucuna etki edecek aşiretler ise kuşkusuz Bruki, Ertuşi’dir. Batman ve Siirt bölgesi için söylenecek en çarpıcı tespit halkın artık iktidardan yana oylarını kullanabileceği ihtimalidir. Bu bölgelerde belirlenecek vizyon sahibi kişiler Ak Parti’yi ileriye taşıyabilir. Ancak BDP’nin bu bölgelerde kemikleşmiş oyu olduğu 2014 yerel seçimlerinde bir kez daha doğrulanmıştır. Hakkari ve Şırnak için BDP’nin bu bölgelerde şanslı olduğu bilinmektedir. Her ne kadar AK Parti bu iki bölgeye de ciddi manada yatırımlar yapsa da bölgede temel etken Barzani’dir. Zira bu iki bölgede yaşayan aşiretlerin Barzani ile sosyokültürel birlikteliğini unutmamak gerekiyor. Tabi bu değerlendirmelerin yanı sıra bölgede yaşayan siyasal olaylar ve barış sürecinin gidişatı da seçimlerde bir etken olacağı unutulmamalıdır.” dedi. (Veysi Rüzgar - İLKHA)