• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
HDP ‘eylem ve terörün odağı haline geldi’
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Manşet

2006 yılından bu yana bu camiaya yönelik saldırılar olduğunu söyleyen Siyaset Bilimci ve Yazar Hamit Yaz, “Bu camiayı çatışmaya çekmek için taciz ve saldırılar oldu. Bu saldırılara karşı Mustazaflar camiası STK’ları dolaştı ve bir çatışmanın aktörü ve paydaşı olmadıklarını söyleyerek STK’ların arabulucu olmasını istedi. PKK’nın 2006 yılından bu yana yaptığı saldırılarda can kaybı olmasına rağmen bu camianın saldırgan bir tepki ortaya koymayıp sadece nefsi müdafaada kalması ve özellikle son saldırılarda bunu yapması bu camianın eylemsizlik anlamında rüştünü ispat ettiğini gösteriyor” dedi. 



 



ÇÖZÜM SÜRECİNDE DİNDAR KÜRTLER YOK SAYILDI

Çözüm sürecinde dindar Kürtlerin özellikle muhatap alınmayarak sadece seküler Kürtlerin, yani PKK’nın muhatap alındığını belirten Hamit Yaz, “Çözüm sürecinde başından beri bir muhatabiyet sorunu var. Bu sürecin başlamasına sebep olan silahlı bir yapı olarak PKK vardı bu doğal bir durumdu. Bu doğal durumu yapay yapan, sadece PKK’nın muhatap alınmasıdır. PKK sadece bu işin bir boyutudur. Biz bölge STK’ları ve İslami yapılar olarak bunu defalarca hükümete söyledik, görüşmelerimiz oldu. Bu bölgede dindar Kürtler de yaşıyor. Sadece seküler Kürtler yaşamıyor. Silahlı bir yapı olan PKK muhatap alınırken bölgedeki İslami yapılar özellikle muhatap alınmıyor. Bunu her platformda ifade ettik. Seküler Kürtlerin kucağına atılmış dindar Kürtler var. Şu anda hükümetin yapması gereken şey şudur. Bölgeyi iyi okuması lazım. Birilerinin bilgileri ile değil reel bir politik düzlem takip ederek bunu analiz etmesi gerekiyor. Ne seküler Kürtler dindar Kürtlerin kucağına atılsın, ne de dindar Kürtler seküler kucağına atılsın. Bu düzlem üzerinden yürütülecek bir çözüm, süreci olumlu yönde etkiler” diye konuştu. 



‘ÇATIŞMA YOK PKK SALDIRISI VAR’

HÜDA PAR’ın ve Musztazaflar Camiasının son saldırılardaki tavrının takdire şayan olduğunu belirten Hamit Yaz, “Bu olaylarda HÜDA PAR’ın ve Mustazaflar Camiasının sergilemiş olduğu tavır çok önemli. Ve takdire şayandır. STK’lar ve buna benzer yapıların bu olaylar üzerinden kalkıp sadece HÜDA PAR’a yönelik telkinde ve açıklamalarda bulunmaları HÜDA PAR’a bir haksızlıktır. Bu insanlar 14 yıldır hep savunmada kaldılar. İtidal çağırılarını da bizzat kendileri yaptı. Buna şahidiz. Bu yönde önemli bir fonksiyonu üstlenen bir yapıyı bu çatışmalı sürecin tarafı görmek yanlıştır. Olaylarda bir saldıran var. Bir de mağdur var. İki çatışan taraf yok. Saldıran bir taraf var o da PKK’dır. Bütün yapıların bunu bilip buna göre tavır alması gerekiyor” şeklinde konuştu. 



‘HDP, KANDİL VE İMRALI ARASINA SIKIŞMIŞ, ÖZ İRADESİ YOK’

HDP’nin İmralı ve Kandil arasında sıkışıp kalmasından dolayı bağımlı bir iradeye sahip olduğunu belirten Hamit Yaz, “HÜDA PAR’ın sağduyulu tavrının karşılığını görmemesinin sebebi, HDP’nin öz bir iradeye sahip olmamasıdır. HDP İmralı’daki Öcalan liderliği ile PKK’nın dağ kadrosu arasında sıkışmış durumda. İkisi arasında mekik dokuyor ve bir irade ortaya koymaya çalışıyor, bunu da yapamıyor. Çünkü bağımlı bir iradeye sahipler. Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı sürecinde de söyledim. Demirtaş, Cumhurbaşkanı adayı olduğu için bütün toplumu kucaklayan bir üslup takınmak zorundadır ve bunu da bu şekilde yapıyor. Ancak gönül ister ki bu söylem ve üslubu Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra devam etsin. Ben böyle bir şey olmayacak, Demirtaş eski Demirtaş, HDP eski HDP olacaktır, dedim. Bizim şu anda gördüğümüz manzara da bu. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde bir kandırmaca ve aldatmaca vardı. Gerçek maske son olaylarla birlikte düştü. Bu da HDP’ye karşı halkta bir güven duygusu yaratmıyor” dedi. 



‘HDP TERÖRÜN ODAĞI HALİNE GELDİ’

İnsanları sokağa döktürüp katliam yaptırmanın bir siyasi parti için kapatılma gerekçesi olduğunu vurgulayan Hamit Yaz, “Özelikle Demirtaş’ın sokağa çıkın çağrısı yapması, eski siyasi arena ve düzlem olmuş olsaydı, bu HDP için kapatılma gerekçesi olurdu. Çünkü bir parti yetkilisinin insanları sokağa döküp katliam yaptırması o siyasi parti için kapatılma gerekçesidir. Çünkü HDP ‘eylem ve terörün odağı haline geldi’ maddesine uygun hareket etmiştir” diye konuştu. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir