• DOLAR 34.261
  • EURO 37.408
  • ALTIN 2921.184
  • ...
Yumurtaya Yüzde 100 Zam
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Yaz mevsiminin sona ermesiyle yumurtaya olan talebi de arttırdı. Ramazan ayından bu yana yumurta fiyatlarında yüzde 100`lük bir zam gerçekleşti.

Diyarbakır`da yumurta sektörü içerisinde bulunan Mehmet Akdemir, yumurta ihracatının başta İran, Irak olmak üzere birçok Ortadoğu ülkelerine yapıldığını söyleyerek, ayda yüzlerce tır yumurtanın ihraç edildiğini belirtti.

Yumurta Üreticileri Zammı Savundu
Ramazan ayının başında kolisi 5 TL olan yumurtanın kolisi yaklaşık 10 TL`den satışa sunuluyor. Tüketiciler yumurta zam oranını çok yüksek olduğunu dile getirirken Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) yaptığı yazılı açıklamada zammın normal olduğunu yumurtanın hak ettiği noktaya geldiğini kaydetti.

Açıklamada 2010 ve 2011 yılının bazı dönemlerinde yumurta sektöründe üreticilerin zarar ettikleri belirtilerek, "Tüketim ve ihracat artışına rağmen, yumurta sektörü 2010 yılında yaklaşık yüzde 20 oranında zarar etmiş ve sektördeki "yüksek maliyet/düşük yumurta fiyatı" sıkıntısı 2011 yılının Temmuz ayına kadar sürmüştür. 2011 yılında da girdi fiyatlarındaki yükseliş devam etmiştir.

Bu yükseliş özellikle dışa bağımlı olduğumuz, damızlık, yem, aşı ve ilaç fiyatlarında dövizdeki artışa bağlı olarak da daha çarpıcı olmuştur. 2011 yılının 7 aylık döneminde yumurta maliyeti 16 Krş/adet iken, yumurta fiyatları 11-12 kuruş civarında seyretmiştir. Bu süreçte kapasiteler küçülmüş, sektörden çıkışlar olmuştur.

Kısacası sektörün zarar ettiği bir yılı aşan süreçte, sektörde beklenen yüzde 14`lük büyüme gerçekleşmemiş, büyüme yüzde 9-10 civarında kalmıştır. Doğal olarak bu büyüme arz daralmasına sebep olmuştur." ifadeleri yer aldı.

YUMBİR`in açıklamasında yumurtada yaşanan zammın sektöre nefes verdiği dile getirilerek, "Temmuz ayından itibaren bir miktar yükselişe geçen yumurta fiyatları eylül ayında makul seviyelere çıkmış ve maliyetlerin üstünde satışlar gerçekleşmiştir. Son haftalardaki fiyatlar sektörü batmaktan kurtarmış ve üretimin sürdürülmesini sağlamıştır." denildi.
Ayetullah Turgut - İLKHA 

Bu haberler de ilginizi çekebilir