• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Göçerler Ovalara İnmeye Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hayvancılıkla uğraşan göçer aileler, bölgede havaların soğumasıyla birlikte yollara düştü. Hayvanlarını otlatmak için kışın ovalara, yazın yaylalara göç etmek zorunda kalan binlerce göçer, çıktıkları yaylalardan inmeye başladı. Faraşin, Herekol, Cemi Kari ve Van Gölü kıyılarını tercih eden göçerler bu günlerde Şırnak merkeze bağlı Kasrik beldesi ve Kumçatı beldelerindeki göç yollarından ovalara inmeye başladı.

Kış mevsimini yaşadıkları illerde geçiren ve hayvanlarını çadırlarda tutmak zorunda kalan göçerler, yaz aylarında yaylalara çıkıyorlar. Sayıları on binleri bulan ve hayvancılıkla uğraşan göçerler, hayvanları otlatmak amacıyla yazın yüksek ve serin bölgeleri tercih edip, kış mevsiminde ise sıcak bölgelere göç ediyorlar.

Göçerlerden İbrahim. K, "Bizler ilkbahar mevsiminde hayvanlarımızı yanımıza ailemizi alarak yaylaların yolunu tutuyoruz. Yaklaşık 20 - 30 konak şeklinde gideceğimiz yaylalara çıkıyoruz. Yaz mevsimini bu yaylalarda geçiriyoruz. Hayvancılık yaptığımız için mecburen yaylalara çıkmak zorundayız. Sonbahar mevsiminin yaklaşması ile birlikte hayvanlarımızı otlatarak yani yaya olarak memleketimize dönüyoruz. Yaylaya dönüşümüz oldukça rahat oluyor. Çünkü konaklar şeklinde gidip geliyoruz. Bu sene yaylalar çok güzeldi, kış erken geldi, kar gelmeseydi, bir az daha kalacaktık. Yaylada ve hiçbir sıkıntı çekmedik oldukça verimli geçti, Allaha şükür." diye konuştu

Dönerken özellikle akarsu kıyılarını takip eden göçerlerin inişleri devam ediyor.
Abit Dündar- İLKHA 

Bu haberler de ilginizi çekebilir