• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
`Batman`ın Üçboyutlu Yer Altı Görüntüsü Çekilmelidir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman merkez Esentepe mevkiinde yol yapım çalışmaları sırasında ortaya çıkan `derin çukur` haberinin basında yer almasından sonra Batman Çevre Gönüllüleri Derneği harekete geçerek araştırma yaptı.

Kentte korku ve paniğe neden olan çukuru, Batman Üniversitesi`nde ders veren Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Eren, Batman Üniversitesi Jeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Tahir Nalbantçıoğlu, üniversite öğretim görevlileri Yrd. Doç. Dr. Salih Dinç, Yrd. Doç. Dr. Murat Ünsal, Yrd. Doç. Dr. Turgay Beyaz, Jeoloji Yüksek Mühendisi Şükrü Aslan, Jeoloji Yüksek Mühendisi Süleyman Polat ve Batman Belediyesi Fen İşleri Müdürü Hakan Zencir`den oluşan ekiple yerinde gözlemleyen ve uzmanlardan konuyla ilgili gerekli bilgiyi alan çevre gönüllüleri derneği yönetim kurulu, ilgili kurum ve kuruluşları ivedilikle işbirliğine ve göreve çağırdı.

Üniversitenin Jeoloji Bölümü uzmanlarının özverili çalışmalarını takdirle karşıladıklarını belirten çevreciler, söz konusu uzmanlardan alınan bilgiler ışığında kamuoyuna açıklama yapma gereği duyulduğunu belirterek, bulunan çukur hakkında şu bilgileri verdi:
1- Yol yapım çalışmaları sırasında ortaya çıkan 3-4 metre genişliği ve 300 metre derinliği bulunan çukur, jeolojik bir hadise olup, kırık bir fay hattıdır. Hem yatay ve hem de dikey fay hattı üzerinde birbirine yakın iki çöküntünün daha varlığı uzmanlarca tespit edilmiştir.
2- Bu çukurun tesadüfen ortaya çıkması, kent için olası faciaların önlenmesi açısından bir şans olmuştur.
3- Söz konusu çukur nedeniyle alınması gereken en önemli ders, tüm kentte zemin etütlerinin daha hassas yapılması gerekliliğidir.
4- Acilen jeoloji mühendislerinin yoğunlukla görev alacağı bir çalışma başlatılmalıdır.
5- Çukurların bulunduğu mevki başta olmak üzere tüm kentin üç boyutlu yer altı görüntüsü-röntgeni çekilmelidir. Başta TPAO olmak üzere diğer kuruluşların desteği istenmelidir.
6- Esentepe`nin korunması gereken yeşil dokusuna zarar verilerek yapılmak istenen yol yanlışına, doğa; belki de fay hattı çukurunu açığa çıkararak kendini korumuş ve izin vermemiştir. Fay hattı kırığı tespit edilen hava lojmanları yol güzergahı mutlaka değiştirilmelidir.
7- Batman`ın muhtelif yerlerinde yapılan sondajlarda tespit edildiğini duyduğumuz yer altı boşluklarının ivedilikle Kent Konseyi ve diğer platformlarda tartışılması ve kurum ve kuruluşların el birliğiyle çalışmalarını öneriyoruz.
M. Sait Çelik - İLKHA 

Bu haberler de ilginizi çekebilir