• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Anne sütünü bırakmada doğru zaman nedir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA – Dünyaya gözlerini açan bir bebeğin ilk gıdası anne sütü. Annesini emmeye başlayan bebek bir süre sonra onunla özdeşleşiyor ve annesini kendinin bir uzantısı olarak görmeye başlıyor. Emzirme süresince anneye büyük bir bağlılık duygusu geliştiren bebek kendini huzurlu ve mutlu hissediyor. Ancak zamanı geldiğinde de bebeğin emmeden kesilmesi gerekiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktorr Bülent Öztürk; emzirmenin önemi ve bebeğin ne zaman emzirmeden kesilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.

“Emzirme kademeli olarak bırakılmalı”

“Bebeklerini ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli, daha sonra ise kademeli olarak ek gıdaya geçilmeli.” Diyen Doktor Öztürk, “Bu sürede bebeğin mümkün olduğu kadar uzun süre emzirilmesi sağlanmalı.  Ancak bu süre 2 yaşı da geçmemeli. Memeden kesmek için 12. aydan itibaren kademeli olarak emme süresi kısaltılmalı. Çünkü bu dönemde çocukta bireyselleşme, çevreye yönelme, yürümeyle bağımsız olma ve anneden ayrılma denemeleri başlıyor.  Bu davranışların desteklenmesi çocuk gelişimi açısından önem taşıyor.  Aksi takdirde çocuk anneye bağımlı hale geliyor.” Dedi.

“Annenin kararlı olması şart, ama bebekten aynı anlayış beklenmemeli”

Memeden bırakma alıştırmalarına başlarken her şeyden önce annenin kendini hazır hissetmesi ve kararlı olması gerektiğini kaydeden Öztürk daha sonra,  “Ancak bu kararın bebek tarafından da anlayışla kabul edilmesi beklenmemeli.  Çünkü başlangıçta zorla verilen sonrasında ise istediği her an ulaşılabildiği memenin yasaklanmasını anlamayacak, kızacak, hırçınlaşacak, ağlayacak ve inatla size karşı gelecektir. Bu durumda inatlaşmamak memeden kesmeyi planlı ve aşamalı olarak yapmak gerekiyor.”bilgisine yer verdi.

“Annesi olmadığında çocuk ne yapacağını şaşırıyor”

Anne sütü alan bebeklerin diğer ek gıdalara ilgisi azalacağı için iştahının azalabildiğine dikkat çeken Öztürk daha sonra, “Ayrıca kendini rahatlatacak diğer becerileri edinemiyor ve keşfedemiyor. Çocuklar kendini kötü hissettiklerinde kendini rahatlatacak yeni bir oyuncak ya da yeni bir oyun ararlar. Ancak her kötü hissettiğinde anne memesine dönebilen çocuk, annesi yanında olmadığı zaman ne yapacağını şaşırıyor ve ne yapacağını öğrenemiyor.” ifadelerini kullandı.

“Profesyonel yardıma ihtiyaç duyulabiliyor”

2 yaşından sonra emmeyi bırakamayan bebekte sosyal ilişki kurmada güçlük, içe dönüklük, sosyalleşememe ve özgüven geliştirememe gibi davranış problemleri ortaya çıkabildiği ifadelerini kullanan Öztürk, “Bazen çocukta veya ailede yaşanan psikolojik bir sorun da çocuğu sürekli emmeye yönlendirebiliyor. Zaman zaman bu çocukların memeyi bırakmaları için profesyonel yardım gerekebiliyor.”şeklinde bilgilendirmesine devam etti.

“Bebeği memeden keserken dikkat edilmesi gerekenler”

Bebeği memeden keserken dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Öztürk son larak,Başlangıçta, günde bir kez emme saatini atlayın. Bunun yerine daha önceden mevcut anne sütü, su, meyve suyu veya mama verebilirsiniz. Emzirme süresini azaltabilirsiniz. Azalttıktan sonra bebeğiniz hala açsa ek gıda verilebilirsiniz. Aralıklı emziriyorsanız emzirmeyi erteleyip, daha sonra emzireceğinizi söyleyebilirsiniz. Emzirme saatlerinde bebeğin yanında olmayın; tanıdığı veya sevdiği bir kişi onun yanında olsun.1 yaşından büyükse bazı kısıtlamalar getirilebilirsiniz.“Yalnızca evde, yalnızca bu odada, bu koltukta” gibi. Gece emmelerinden kesmek çok zor.  Bu nedenle bunu en sona bırakın. Bu süre içinde yanınızda yatırmamaya çalışın, tensel temastan kaçının.”ifadelerini kaydetti. (Zeki Aras –İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir