• DOLAR 34.275
  • EURO 37.668
  • ALTIN 2912.645
  • ...
Esnaf dört günde kan ağladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Mersin merkez Akdeniz İlçesi Şevket Sümer Mahallesi’nde bulunan ve “Kürtlerin Pazarı” olarak da adlandırılan kurulu semt pazarı esnafı, kapatıldığı 4 gün boyunca kan ağladı. Semt pazarının kapatıldığı 4 gün boyunca günde en az 200 bin TL kayıplarının olduğu ifade ediliyor.


 

Halk arasında Yeni Pazar olarak da bilinen semt pazarında çeşitçilik yapan ve ismini vermek istemeyen bir esnaf, “Bayramın 4. Gününden itibaren işyerlerimiz kapalı kaldı. Elimizde bulunan mallarımızı satamadık. Elimize para geçmediği için kredi kartı borçlarımızı ödeyemedik. Toptan alış yaptığımız insanlara borçlarımızı ödeyemedik. 4 gün boyunca kapalı kaldık. Zararımız büyük. Burada bulunan esnafın yüzde 99 Kürt. Bu pazarın kapanmasından dolayı en çok zararı görenler Kürtler. Kürtlerin hakları için yaptıklarını ifade ediyorlar ama zararı yine Kürtlere veriyorlar. Bunların Kürtlerin haklarını savunma ile alakaları yok.” dedi.


 

Pazar içinde tablası ile sebze ve meyve satan başka bir esnaf ise “Bayramdan dolayı bir iki gün kapalı kaldık. Daha sonra sebze ve meyvelerimizi aldık. Tezgâhımıza dizdik. Akşam kapattıktan sonra bu olaylar başladı. Ertesi sabah Pazar, istemediğimiz halde yine zorla kapatıldı. Akşam tezgahım yerle bir edilmiş. Aldığım o sebze ve meyveler hepsi talan edilmiş. Çoğu yerde hep ezilmiş halde idi. Bu pazarda en az 500’e yakın tablacı var. Burada ki esnafın hemen hemen hepsi Kürt. Bunların hepsinin tezgahı yerle bir edilmişti. Tezgâhlarımız kırılmış. Tablalarımız kırılmıştı. O gün aldığımız sermayemiz de heder oldu gitti.” açıklamasında bulundu.


 

Yine kendisine zarar geleceğinden dolayı ismini vermek istemeyen başka bir esnaf da “Bu Pazar da günde nerden bakarsanız en 200 bin TL ciro döner. Kapalı kaldığımız günlerde Pazar olarak kaybımız en az bir milyon TL oldu. Şimdi bu zararımızın hesabını kim verecek. Toptancılarımıza olan borcumuzu kim verecek. Kredi kartlarımıza olan borçlarımızı kim ödeyecek. Kürtlük davası Kürt vatandaşlarını zarara mı uğratmaktır. Burada bulunan esnaflardan, HDPli olan bir kişi her gün gelir buradaki esnaftan vergi adı altında haraç alır. Kendi gazetelerini zorla satarlar. Haraç vermeyen veya gazete almayan esnafı belirledikten sonra bu tip olaylarda o işyerine Molotof atmak sureti ile yakarlar. PKK, zorbasının olduğu her yerde zulüm var. Fakat hiçbir devlet kurumu bunları görmüyor. Bizler artık bu baskılar altında her gün işyerlerimizi açmaktan bıktık. Devletin buna bir çözüm bulmasını istiyoruz.” diye ifadelerde bulundu. (Osman Öksüz-İLKHA)  

Bu haberler de ilginizi çekebilir