• DOLAR 34.256
  • EURO 37.649
  • ALTIN 2872.094
  • ...
HSYK seçimleri başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) 10 asıl ve 6 yedek üyesini belirlemek için yapılacak olan seçimlerde; adli yargıdan 45, idari yargıdan da 16 aday yarışacak. 12 bin 520 adli, bin 474'ü idari yargıdan olmak üzere toplam 13 bin 994 hâkim ve savcı oy kullanacak.

Seçimde adli yargıdan 7 asıl, 4 yedek üye, idari yargıdan da 3 asıl 2 yedek üye belirlenecek. Seçilecek olan üyeler 4 yıl görev yapacak.

İl seçim kurulları, oy kullanacak yargı mensupları için hâkim ve savcı sayısına göre, kamu görevlileri arasından seçilen bir başkan, dört asıl ve iki yedek üyeden oluşan sandık kurullarını oluşturdu.

Hâkim ve savcılar, sandık ve il seçim kurullarında oyların sayım, döküm ve seçim tutanaklarının birleştirilmesi çalışmalarını izleyebilecek, sonuç tutanaklarından örnek alabilecek.

Yargıtay, Danıştay, HSYK ve Adalet Bakanlığında görevli hâkim ve savcılar ile yurt dışındakiler Ankara'da, geçici yetkiyle başka bir yerde görevlendirilenler ise bulundukları yerde oylarını kullanacak.

Seçimde adli yargı hâkim ve savcıları adli yargı adaylarına, idari yargıda görev yapan hâkim ve savcılar ise idari yargı adaylarına oy verecek. Her ilde bir seçim çevresi olacak. Adli ve idari yargı hâkim ve savcıları, görev yaptıkları yerin bağlı olduğu il seçim kurulunca belirlenen sandıkta oylarını kullanacak.

Seçimler, YSK'nın yönetim ve denetiminde yapılacak. Sonuçlar kesinleştiğinde ise seçilmiş olanlara YSK Başkanı tarafından mazbata verilecek. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir