• DOLAR 32.473
  • EURO 34.712
  • ALTIN 2436.353
  • ...
Diyarbakır Barosundan `sokağa çıkma yasağı`na durdurma talebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR -  Diyarbakır Valiliğinin 07.10.2014 tarihli sokağa çıkma yasağının Anayasanın 2,13 ve 23. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle Diyarbakır İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma talebi ile iptal davası açan Diyarbakır Barosu,  Diyarbakır Valiliğinin Anayasayı ihlal ettiğini iddia ederek Valilik hakkında şikayetçi oldu.

Diyarbakır Barosu Başkanlığı adına mahkemeye dilekçe veren Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi, Diyarbakır Valiliğinin 07.10.2014 tarihli sokağa çıkma yasağına ilişkin kararı ve 08.10.2014 tarihli uzatma kararı ile Diyarbakır İli Merkez, Yenişehir, Bağlar,Kayapınar ,Sur ve dış ilçeleri olan Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy, Kulp,Bismil,Silvan ve Lice ilçelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının hukuka ve yasaya aykırı olduğunu ve bu yasağın yürütmesinin durdurulması gerektiğini söyledi.

İdarenin ortaya çıkan güvenlik zafiyeti

Elçi, Anayasal sınırlar içerisinde yapılması gerekenleri belirttikten sonra açıklamasına devamla, “Diyarbakır 2 milyona yakın insanın yaşadığı Türkiye`nin Büyükşehirlerinden biridir. İdare ortaya çıkan güvenlik sorunu karşısında gerekli hazırlık ve tedbirleri almak güvenlik hizmetini etkili şekilde yerine getirme yükümlülüğü altındadır. Bu yükümlülüğü yerine anayasanın açıkça vermediği bir yetkiye dayanarak temel hak ve özgürlükleri idari bir kararla ve ölçüsüz olarak genel nitelikli sınırlama yoluna gitmesi Anayasanın 2,13,23.maddelerine açıkça aykırıdır.” ifadelerini kullandı.

“Yürütmenin derhal durdurulması gerekmektedir”

Diyarbakır’da yaşatan 2 milyona yakın insanı ilgilendiren bu kararın telafisi mümkün olmayan zararlar doğurabileceği uyarısında bulunan Elçi, “günlük yaşamını etkileyen, temel ihtiyaçlarını temin etme amacıyla seyahatleri tümüyle sınırlayan, açıkça hukuka aykırı işlemin uygulanması halinde telafisi imkansız zararlar doğuracağı, bu kararın anayasanın 13.maddesinde belirtilen kriterlere aykırı olduğu bu nedenle işlemin uygulanmakla etkisi tükenecek işlem özelliği de dikkate alınarak idarenin savunmasından önce yürütmenin derhal durdurulması gerekmektedir.” Şeklinde açıklama yaptı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir