• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Hayali muayene ‘avuç içi damarı okuma` ile aşılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Hastalar, TC kimlik numarasının yanında ‘avuç içi damar okuma’ sistemiyle tedavi olmaya başladı. Biri özel biri üniversite olmak üzere iki hastanede pilot olarak uygulanan sistemde, sigortalılar kimliklerini avuç içlerini okutarak kanıtlıyor. Şu ana kadar 13 bin hasta bu sistemle şifrelenerek SGK havuzuna kaydedildi. Kaydedilen 13 bin hastanın sigortası üzerinden başka hiç kimse muayene olamadı, ilaç alamadı.

Sağlık harcamalarının 35 milyar lirayı aşması SGK’yı usulsüzlüklere karşı mücadeleye yönlendirdi. Başka bir sigortalının TC kimlik numarasıyla hastane hastane dolaşıp tedavi olan ve ilaç yazdıranlara karşı avuç içi damar yapısı üzerinden şifreleme devreye girdi. Bilim kurgu filmlerindekine benzer sistemle, her hastanın doğumdan itibaren sadece kendisine has damar izi bilgileri TC kimlik numarasıyla eşleştiriliyor. Vatandaş avuç içini makineye koyduğunda ekranda avuç içi resmi ve o kişinin damar yolundan gelen bilgileri okuyan bir programdan çeşitli rakamlar ortaya çıkıyor. Program saniyelik analiz sonrasında o kişiyle ilgili bütün bu bilgileri toplayarak hem rakamlardan hem de harflerden oluşan şifreyi SGK havuzuna kaydediyor. Sistem için artık vatandaş “765ZM0002” şeklindeki bir şifre oluyor.

CANLI ELİNİ OKUTMADAN MUAYENE YOK
Sistem, örneğin Hakan Fert isminde bir kişi için damar yapısı ve damar içi kan yapısına göre oluşturulan bir algoritma oluşturuyor. Sayılar ve harflerden meydana gelen bu şifre Hakan Fert isimli hastanın muayene olabilmesi için canlı olan sağ elini mutlaka okutması anlamına geliyor. Hasta Ankara’daki hastaneye de gitse, Hakkari’deki hastaneye de gitse sağ elini okutması ve sistemin tanıması gerekiyor.

ÇOCUK VE ACİL HASTALAR MUAF
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Kardiyoloji Servisi ile Türkiye Diyanet Vakfı Özel 29 Mayıs Hastanesi’nde pilot olarak uygulanan sisteme hastalar alıştı. Biyolojik şifre verilen hasta sayısı ise 13 bin kişiye ulaştı. Bu kişilerin yerine başkalarının tedavi olabilmesi ise imkansız hale geldi.

Bir kişi hastaneye gittiğinde doktordan muayene sırası alabilmek için sağ elini okutmak zorunda. Okuttuğu elini sistem tanımıyorsa ve kimlik numarasıyla eşleşmiyorsa provizyon alınamıyor. Böylece başkasının sigortasıyla muayene olabilmek tarihe karışıyor. Ancak çocuk ve acil hastalara tedavi için avuç içi okutma şartı koşulmuyor.

HASTANE, ECZANE VE OPTİSYENLERE YAYGINLAŞACAK
SGK’nın yakından izlediği pilot uygulamanın sonuçları sistemin sıkı takip yaptığını ortaya koydu. Kurum, 2012’den itibaren önce özel ve üniversite hastanelerine, arkasından eczane ve optisyenlere avuç içi damar okuma cihazlarını koyacak. Böylelikle 50 milyondan fazla sigortalı sistemde şifrelenerek yerini alacak.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir