Başbakan`ın Eşinden Kadınlara Meme Kanseri Uyarısı
Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun eşi Sare Davutoğlu, araştırmaların büyükşehirlerde yaşamanın, meme kanseri riskinde belli bir oranda artışa yol açtığını gösterdiğini belirtti.
NEVŞEHİR - Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun eşi Sare Davutoğlu, araştırmaların büyükşehirlerde yaşamanın, meme kanseri riskinde belli bir oranda artışa yol açtığını gösterdiğini belirtti.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi tarafından, "Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı" kapsamında, Kapadokya`da bir etkinlik düzenlendi.
Sare Davutoğlu, gezici KETEM araçları ve 36 dijital mamografi cihazı ile 19 CR cihazının temsili açılış töreninde bir konuşma yaptı. Sağlık konusunda sivil toplum kuruluşlarının kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yaparak aktif bir şekilde sorunların çözümüne katkıda bulunmasını son derece önemsediğini ifade eden Davutoğlu, meme kanseri ile mücadelede sivil toplumun katılımının giderek daha hayati bir noktaya geldiğini dile getirdi. Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Meme kanseri ve benzeri hastalıklarla mücadelede, doğru bilgi ve yönlendirmelerle zamanında ulaşılması hayati bir önem arz etmektedir. Bu mücadelede yer alan tüm aktörlerin, başta sağlık personelimiz olmak üzere hastanın kendisi, ailesi, yakınları, çevresi, konu hakkındaki bilinç ve duyarlılıklarının yanında birbirleriyle olan etkileşimlerinin artırılmasında sivil toplumun oynayacağı rol elbette çok önemlidir. Tüm kanser türlerinin, önlenmesi ve tedavisinde hastaların, çözümün sunulduğu kişiler olmasına rağmen, katkı sürecine yeterince dahil edilmemeleri, mücadelemizi olumsuz yönde etkilemektedir."
Bu tür organizasyon ve etkinliklerin, tüm aktörler arasındaki iletişimi artıracağını vurgulayan Davutoğlu, "Sağlık hizmeti sunan ekiplerin, hasta ve yakınlarının da ihtiyaç ve beklentilerini daha iyi anlamalarını sağlayacaktır. Rutin teşhis ve tedavi modalitelerini olumlu yönde etkileyebilecek şekilde gözden geçirme imkanını bizlere sunacaktır" diye konuştu.
Davutoğlu, özellikle annenin kanser tanısı almasının diğer aile fertleri için uzun ve zorlu bir sürecin başlangıcı olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Yapılan çalışmalar, bir yandan toplumun dikkatini bu konuya çekerken; bu zorlu süreçte herkesin ihtiyaç duyacağı çeşitli destek gruplarının buluşmasını, benzer süreçler yaşayan hasta ve yakınlarının birbirlerinin tecrübelerinden istifade etmelerini kolaylaştırmaktadır. Bu tür uzun süreçler, kişinin yakın ve uzak çevresindeki tüm kişiler için farklı düzlemlerde tecrübe birikimi sağlamaktadır. Kişi ve çevresindekilerin sağlık konusunda daha sorumlu davranmalarının da önünü açmaktadır."
Birçok ülkede toplum tabanlı meme kanseri taramalarının etkinliğini artırmak için mobil mamografilerin kullanıldığını anlatan Davutoğlu, bugün dijital mamografi ve CR cihazları ile mobil tarama araçlarının Türkiye`nin her köşesinde kadınlara ulaşacağını söyledi.
Meme kanseri tanıma ve tedavi aşamalarında görev yapan tüm sağlık çalışanlarına teşekkür eden Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Meme kanseri, tüm kadın kanserlerinin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. Araştırmalar, büyükşehirlerde yaşamanın, meme kanseri riskinde belli bir oranda artışa yol açtığını göstermektedir.
Bunda kısıtlı fiziksel aktivite, artmış yağ ve karbonhidrat tüketimi, vücut kitle endeksinin artması, çevre kirliliği ve çevresel kanserojenlere maruziyetin artması, alkol ve tütün kullanımı, stres, geç ve az sayıda doğum, çalışma hayatı nedeniyle kısa süreli emzirme, menopoz tedavisi ve zaman zaman kontrolsüz kullanılan hormon tedavileri, doğum kontrol ilaçları ve yaşam süresinin uzaması da endüstrileşmeyle birlikte meme kanserinin artmasını açıklayan faktörlerdir."
"En temel dönüşüm sağlıkta yapılan dönüşüm olmuştur"
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise sağlığın korunmasının çok önemli olduğunu belirterek, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın, insanı yücelt ki devlet yücelsin" anlayışını benimsediklerini söyledi.
Yaşam, eğitim ve sağlık hakkının en temel hak olduğunu ifade eden Şahin, "Kadın erkek hiçbir ayrımcılık yapmadan, kimseyi ayrıştırmadan herkese fırsat eşitliği verilmesine inandık. Bu bakımdan 12 yılımız dolu dolu geçti" dedi.
Şahin, kanserle mücadelede genetik kodlamanın çok yüksek olmadığını, doğru beslenme, fiziksel aktivite, sigara ve alkol kullanımından uzak durulmasının, kilo kontrolünün ve düzenli tarama yaptırılmasının kanserden korunmada çok önemli olduğunu vurguladı.
Şahin, kanserden korunmada istenilen düzeyde olunamadığını dile getirerek, "İstediğimiz noktada olamamamızın nedeni, burada önleyici, koruyucu sistemden gerektiği kadar yararlanılmamasıdır" açıklamasında bulundu. Yerel yönetimlerin en büyük uygulamacılar olduğunun altını çizen Şahin, devletin ve hükümetin koyduğu vizyonun tabana yansıması ve herkese çok büyük görevler düştüğünü söyledi. Bakanlık döneminden sonra şu anda yerel yönetici olduğunu dile getiren Şahin, "12 yıllık Ankara tecrübesiyle şehrimize döndüğümüzde ilk verdiğimiz talimat meme kanseri taramalarıydı" dedi. Şahin, şunları kaydetti:
"En temel dönüşüm sağlıkta yapılan dönüşüm olmuştur. Buradan bir mesaj verilmesini istiyoruz. Tüm fırsatlar elinizde, sizden para pul da istenmiyor. Bu bilinçte olup, sağlınız için gerekli tedbirleri almanız gerekiyor. Kanserle mücadelede en önemli olan şey, erken tanı. Bu nedenle taramalarınızı yaptırmayı ihmal ettirmeyin."
Tören, meme kanseri tanı ve tedavi sürecine katkı sağlayan, bağışta bulunan kişilere verilen plaket töreni ile son buldu.
Törende, Sare Davutoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Murat Tuncer, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan`ın eşi Zühal Ceylan, Muş Valisi Vedat Büyükersoy`un eşi Zehra Kadriye Büyükersoy, Aydın Valisi Erol Ayyıldız`ın eşi Dilek Didem ile Sağlık Bakanlığına mobil mamografi cihazı bağışlayan Işınsu Kestelli`ye plaket verildi.
AA