• DOLAR 34.303
  • EURO 37.524
  • ALTIN 2916.502
  • ...
Kasaplara kurban kesimi semineri verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP- Şehitkâmil Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nde düzenlenen seminerde kasaplara, kurban kesimi konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgiler verildi.

Kasaplara çevresel olarak dikkat edilmesi gereken hususlar başta olmak üzere, Kurban atıklarının akarsu, su kanalı, sokaklara ve çöp konteynırların dışına gelişi güzel atmayıp, plastik çöp poşetlerine konularak çöp konteynırların iç kısmına bırakılması, kurbanlık hayvanların kesildikten sonra kan, iç organlar ve diğer atıklar bir çukur kazılarak çukura atılması ve üzerine kireç dökülerek çukurun kapatılması gerektiği vurgulandı.

Şehitkâmil Belediyesi Zabıta Müdürlüğünde düzenlenen seminere, ilçe genelindeki kasaplardan yoğun katılım oldu. Kasaplara, kurban kesimiyle ilgili seminer veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden İhsan Kaya, kurban kesim yerlerinde kesim ve temizlik şartlarına riayet etmeleri, kesim belgelerini yanında bulundurmalarını ve kişisel kılık kıyafete de önem vermeleri gerektiğini dile getirdi. Ayrıca kurbanlık hayvanda olabilecek hastalıklar ve hayvandaki hastalık fark edildiği takdir de neler yapılması gerektiğini anlatıldı.

Kesilecek olan hayvanın hastalık belirtisi olarak, ateşinin olması, halsizlikten ayakta duramaması, ishalinin olması gibi durumlarda hayvan kesinlikle kesilmeyerek veteriner hekime başvurulması gerektiğini belirten Kaya, “Hayvan kesildikten sonra etinde veya organlarında normalin dışında mantar tarzı beyazlıkların olması gibi bir durum ile karşılaşıldığında derhal veteriner hekime başvurulması ve kesinlikle o etin tüketilmemesi gerekir.”diye uyarıda bulundu. 

Kurbanlık hayvanların kesim şekilleri ve neler yapılması gerektiği kapsamında da kasaplara bilgiler veren Kaya, “Kesilecek hayvanın yere uzun süre yürütülmeden getirilmesi, kesim öncesi hayvana en az stresin yaşatılması ve kesilirken hayvana acı çektirmeden kesilmesinin hem İslami açıdan şart olduğu hem de iyi kalitede et elde etmede önemlidir.”diye konuştu

Seminerin olumlu geçtiğini dile getiren kasaplar ise, “Bu tür seminerlerin düzenlenmesi olumlu buluyoruz. Çünkü kurban keserken, nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olduk. Hayvanı kesmeden önce hasta olup olmadığını kontrol etmemiz gerektiği, kurbanın kesildikten sonra hastalık belirtilerinin olup olmadığı konusunda nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda bilgiler verildi. İslami ve hijyenik şartlarda kurbanı kesmemiz konusunda bilgiler aktarıldı. Verilen bu seminerle kurban kesiminde daha dikkatli olacağımızı düşünüyoruz.” dediler. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir