• DOLAR 32.474
  • EURO 34.752
  • ALTIN 2434.44
  • ...
İzmr'de kurbanlık denetimleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ile İl Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu önceki yıllarda karşılaşılan olumsuz durumlara sebebiyet vermemek için yürütülen çalışmaları yerinde incelemek üzere ‘Işıkkent Kurban Satış Yeri’ni denetledi. Denetimde kurbanlıkların, veteriner, sağlık roporu, nakil belgesi ile  küpeleri kontrol edildi ve ultrason cihazı ile gebelik testleri yapıldı.


İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla ilgili açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmirlilerin güvenilir gıda tüketebilmesi için, İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli personelin denetimleri sıkı tuttuğunu söyledi.


Pasaportu, veteriner sağlık raporu, nakil belgesi ile küpesi olmayan küçükbaş ve büyükbaş hayvanların satışına izin verilmeyeceğini kaydeden Güldal, kolluk kuvvetleriyle birlikte yol kontrolü yapılarak, belgesiz ve kaçak hayvan hareketlerinin denetlendiğini söyledi.


“Gebe hayvanların satışına izin yok”

İzmir İl Kurban Komisyonunun belirlediği kurban satış ve kesim yerlerinin Belediyeler ile yapılan işbirliği ile periyodik olarak denetlendiğinin ve ilaçlandığının altını çizen Güldal, dişi hayvanların ultrasonla gebelik muayenesi yapılarak gebe olanların satışlarına müsaade edilmeyeceğini vurguladı.


Güldal ayrıca, geçmiş yıllarda hayvanlara yönelik gerçekleştirilen olumsuz davranışların bu yıl tekrarlanmaması için hayvan sahiplerinin bilgilendirildiğini, hayvanların nakli, barınması ve kesimi esnasında hayvan refahına uygun olarak muamele edilmesi konusunda gerekli uyarıların yapıldığını ifade ederek, İzmir İl Kurban Komisyonu tarafından belirlenen kesim ücretlerine değindi.


Güldal, büyükbaş hayvanda ilk gün kesim ücretinin 220 lira sonrası için 200 lira, küçükbaş hayvanda ise ilk gün için kesim ücretinin 60 lira sonrası için 50 lira olduğunu belirterek, “İl Müdürlüğünde görevli veteriner hekimler, satışı yapılmayan kurbanlıkların geri dönüş işlemleri için bayram boyunca mesai yapacak” dedi.


"Kurbanlık hayvana eziyet etmek dinen caiz değil"

Kurban kesimi sırasında dikkat edilecek hususlara vurgu yapan İzmir İl Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu ise “Kurban olarak seçilecek hayvanların, dinen kurban olmaya elverişli olması gerekir. Özellikle hayvanlara eziyet edilmemesi ve mümkün olan en kısa sürede kesim işleminin tamamlanması lazım” diye konuştu.


Kesim işlemine diğer hayvanların şahitlik etmesinin dinen uygun olmadığını ifade eden Muslu, kesilen hayvanın etinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasının ihmal edilmemesini ve bunun sünnet olduğunu kaydetti.   (Muhammed Yıldız - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir