• DOLAR 34.283
  • EURO 37.553
  • ALTIN 2895.995
  • ...
UMKE ekibi Irak Kürdistanı'nda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van’dan da sağlıkçıların aralarında bulunduğu Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ekibi, Duhok Ezidi, Türkmen ve Kürt Kampında iş savaştan kaçanlara sağlık hizmeti sunuyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan UMKE Bölge Sorumlusu Aydoğan Kaya, “4 kişilik bir ekibimiz şuan Kuzey Irak’ta, biri doktor 3 sağlık personelimiz orada. Mardin, Van, Diyarbakır UMKE’den görevli arkadaşlarımızı orada sağlık hizmeti sunmak için oraya gittiler. Zakho Derebune kasabasında görev yapıyorlar. Derebune kasabasının tabi içerisinde değiller. Bulundukları yerde arazi şartları gerçekten çok kötü, 2 bin kişilik kurulmuş bir çadır kent var orada. Burada 2 tane sağlık konteynerı kurulmuş durumda ve burada sabah 08.00, akşam 17.00’a kadar poliklinik hizmeti veriliyor. Bu poliklinik hizmeti veren ekibimiz için şartlar çokta kolay değil. Bulundukları bölgede elektrik dahi yok. Su sorunu çok had safada. Orada konaklamaları olamıyor ve bundan dolayı her gün Zakho’ya gidiş-geliş yapmak zorundalar.” dedi.

İlaç konusunda da ciddi sorunların yaşandığını belirten Kaya, “Irak’ta istenilen ilacın tedarik edilememesinden dolayı burada lazım olan bütün ilaçlar Türkiye’den tedarik ediliyor. İlaç ihtiyacı duyuldukça Türkiye sınırına gidilerek ilaçlar alınarak tekrardan vatandaşların tedavisi için götürülmekte, çöl şartlarında olmalarından kaynaklı hem oradaki 2 bin kişilik kapta bulunun vatandaşlar için hemde bizim sağlık ekiplerimiz için tuvalet ihtiyacının dahi giderilememesi yoğun bir şekilde sıkıntı oluşturmaktadır. Bu zor şartlarda ekip hizmet veriyor. Çadır kentte yaşayanlar iç savaşlardan kaçan ve büyük bir bölümün Yezidi vatandaşlar oluşuyor. UMKE ekibi 15 günlük periyotlarla orada kalacak. 15 gün sonra oradaki ekip değişecek. Tabi Sağlık Bakanlığı’nın iki kamp daha orada kurma planı var. Orada iki kamp daha kurulduktan sonra daha fazla ekip orada çalışmak zorunda kalacak. Muhtemelen bu durum orada durulana kadar, siyasi olarak çözümler bulunana kadar bizim oradaki desteğimiz devam edecek gibi duruyor.” ifadelerini kullandı.(Hacı Yılmaz-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir