• DOLAR 32.58
  • EURO 35.009
  • ALTIN 2459.867
  • ...
"Her yıl 55 bin kişi kuduz nedeniyle ölüyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun halkı bilinçlendirmek amacıyla hazırlamış olduğu bilgi notunu paylaştı.

Kuduz hastalığı tanımının yer aldığı notta, “Kuduz, halk sağlığı tehdit eden ve eski çağlardan beri bilinen önemli bir enfeksiyondur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 55 bin kişi kuduz nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Özellikle Asya ve Afrika ile Latin Amerika’da hastalık yaygındır. Asya’da 31 bin kişi Afrika’da ise 24 bin kişinin kuduz hastalığına yakalandığı tahmin edilmektedir. Bakanlığımıza yılda yaklaşık 180 bin kuduz şüpheli temas insan olgusu bildirimi yapılmaktadır. Bildirilen bu olguların çoğunluğu da kuduzdan korumak için aşı proğramına alınmaktadır. Bu şekilde birçok kişinin hayatı kurtarılmakta olup ancak bazı yıllar 1 veya 2 insan kuduz hastalığından kaybedilmektedir. Kuduzun öneminin anlaşılması ve hastalığa ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü, 28 Eylül’ü “Dünya Kuduz Günü” olarak ilan etmiştir.” denildi.

“Gerekli tedbirler alındığında hastalığı önlemek mümkündür”

Kuduz hastalığının hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalık olup tilki, kurt ve çakal gibi yabani memeliler ile köpek, kedi, inek, koyun, keçi ve eşek gibi evcil memeli hayvanlarda görüldüğünün belirtildiği notta, “Kuduzun başlıca bulaşma yolu enfekte hayvanların ısırmasıdır. Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan da enfekte olmuş hayvanın salyası ile de bulaşabilir. Kuduz hastalığına ilişkin belirtiler görülmeye başladığında, kuduz hem insanlar hem de hayvanlar için ölümcüldür. Ancak riskli temas sonrasında gerekli tedbirler alındığı zaman hastalığı önlemek mümkündür. Köpek ve kedilerin her yıl aşılanması hastalığın insanlara bulaşının engellenmesi açısından önemlidir. Beslediğimiz kedi ve köpeklere her yıl kuduz aşılarını yaptırarak hayvanlarımızı, kendimizi ve toplumu kuduzdan koruyabiliriz.” ifadelerine yer verildi.

Paylaşılan notta son olarak, “Unutmayalım kuduz, hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi mümkün olmadığından ve genellikle ölümle sonuçlandığından kuduz şüpheli temas durumunda özellikle yara bakımı ile kuduz aşısı ve kuduz antiserumu uygulamaları hayat kurtarıcıdır.” denildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir