• DOLAR 34.645
  • EURO 36.489
  • ALTIN 2932.948
  • ...
"Belirtileri çıkan kuduz hastalığının tedavisi kesinlikle yok"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- 28 Eylül Dünya Kuduz Günü nedeni ile yazılı bir açıklama yapan Mersin Halk Sağlık Müdürü Doktor Aytekin Kemik, halk sağlığını tehdit eden ve eski çağlardan beri bilinen kuduzun, insanlar dâhil bütün sıcakkanlı memelilerde görülebilen, beyine yerleşerek felçlere yol açan ve ölümle sonuçlanan bir virüs hastalığı olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 55 bin kişinin kuduz nedeniyle yaşamını yitirdiğine dikkatleri çeken Kemik, kuduzun belirtileri hakkında şunları söyledi: “Kuduz hastalığının insanlardaki belirtileri virüsün vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 3-8 hafta sonra ortaya çıkar. Hastalık insanlarda ilk önce halsizlik, ateş, iştahsızlık, bulantı, baş ve boğaz ağrısı gibi hastalığa özel olmayan belirtilerle başlar. Isırık yeri ve çevresinde ağrı ve kaşıntı görülebilir. Yutak felci sebebiyle kuduzun karakteristik belirtisi olan sudan korkma görülür. Daha sonra hasta komaya girer ve ölüm meydana gelir.”

“En çok başı köpeklerden bulaşıyor”

Türkiye’de; kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, kokarca, gelincik gibi vahşi hayvanlarla ile köpek, kedi, sığır, koyun, keçi ve at gibi evcil hayvanların kuduz hastalığına yakalanabileceklerini ifade eden Kemik, Türkiye’de kuduzu insanlara en çok bulaştıran hayvanın ise başıboş köpekler olduğunu aktardı.

Kuduzdan korunma yolları

Kuduzdan korunma yolları hakkında ise Kemik şu açılamalarda bulundu, “Sahipli-sahipsiz tüm kedi ve köpekler kuduza karşı mutlaka aşılattırılmalıdır. Böylece Kuduza yakalanmış yabani hayvanların evcil hayvanlarımıza kuduz bulaştırmasını önlemiş oluruz. Evcil hayvanların, başıboş veya vahşi hayvanlarla temas etmesine engel olunmalıdır. Tüm tilki, kurt ve çakal gibi yabani memeliler ile köpek, kedi, inek, koyun, keçi ve eşek gibi evcil memeli hayvanlar tarafından ısırılma, tırmalanma, salyaları ile temas ve inek, koyun, keçi gibi çiftlik hayvanlarının çiğ sütlerini içme kuduz açısından riskli temas olarak değerlendirilir.”

Kuduz hastalığının tedavisi var mıdır?

Kuduz belirtilerinin ortaya çıkmasından sonra tedavisinin imkânsız olduğunun altını çizen Kemik, Toros Devlet Hastanesi, Mersin Devlet Hastanesi, Mersin Üniversitesi Hastanesi ve ilçe devlet hastaneleinde kuduz aşılama hizmeti veriliğini ifade etti.

Kemik, Mersin’de 2010 yılından başlayıp 2014 yılının Ağustos ayının sonuna kadar kuduz şüpheli temasla 18 bin 781 kişinin Mersin’de bulunan sağlık kuruluşlarına başvurduğunu ve bu şahıslara 70 bin 500 doz aşının uygulandığı açıkladı. (Osman Öksüz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir