• DOLAR 32.341
  • EURO 35.123
  • ALTIN 2236.406
  • ...

BURSA – Bursa, 19 yıl aradan sonra uluslararası nitelikte bir gıda kongresine ev sahipliği yapıyor Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde, Uludağ Üniversitesi ve Tarım İl Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen ‘Bursa 3. Uluslararası Gıda Kongresi’ başladı.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Kongre’nin açılış konuşmasını yapan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, son yıllarda önemli bir dinamizm kazanan Türk gıda sanayinin Türkiye’nin 2023 hedeflerinde de öncü bir rol üstleneceğini ifade etti. Türkiye’nin üretimde kaliteye ve verimliliğe verilen önemle 62 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile Avrupa’da zirveye, dünyada ise 7’nci sıraya yerleştiğine işaret eden Onur, “Yeni hedef ise 150 milyar dolarlık tarımsal hasıla ve 40 milyar dolarlık gıda ihracatı ile dünyada ilk 5’e yerleşmek. Yoğun bir rekabetin yaşandığı sektörde dünyadaki rakiplerimizden ayrışmanın yolu Ar-Ge ve inovasyon kültürünü yaygınlaştırmamızdan geçiyor” dedi.

‘Bursa’da yapılması önemli’
Gıda Kongresi’nin Bursa’da yapılmasının öneminden söz eden BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Onur, “Türkiye’nin toplam salça üretiminin yüzde 27’sini, meyve suyu üretiminin yüzde 25’ini, kestane şekeri üretiminin yüzde 90’ını ve dondurulmuş gıda üretiminin yüzde 45’ini karşılayan Bursa, ulusal ölçekte birçok markaya da ev sahipliği yapmaktadır. Kongre’nin Bursa’da yapılması bu yönüyle de farklı bir anlam taşımaktadır” diye konuştu.

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Mustafa Yıldız da Türkiye’nin makro hedefleri için güvenilir gıda ve gıdaya erişimin büyük önem taşıdığını söyledi. Yıldız, Türkiye’nin sektörde küresel ihracatçı konumuna yükselme hedefine en büyük katkıyı Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının sağlayacağına işaret etti. 

Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Aydın, Türkiye’de tüm kurumlarla işbirliği içerisinde çalıştıklarını ifade etti. Aydın, “Tüketicinin güvenilir gıdaya ucuz ve rahatlıkla ulaşabilmesini amaçlıyoruz” dedi. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak ise Bursa’nın Türkiye’yi besleyen bir yapıda olduğunu söyledi.

AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım da tarım sektörünün bütçe açığını kapatmakta büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu ise “Güvenli gıda sağlıklı bir toplumun yapı taşıdır” dedi. Konuşmaların ardından Kongre’nin sponsorlarına protokol üyeleri tarafından plaket verildi. Daha sonra ise oturumlara geçildi. (Zeki Aras – İLKHA)