• DOLAR 32.34
  • EURO 35.074
  • ALTIN 2238.87
  • ...

BURSA - Bursa’nın sosyal güvenlik alanında, tahsilât sıkıntısı olmadığını belirten SGK Bursa İl Müdürü Eran Karaca, tahsilât oranının yüzde 92 civarında olduğunu dile getirerek, teşviklerin bunda büyük katkısının bulunduğunu söyledi.

BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, Başkan Yardımcısı Ömer İşci, Yönetim Kurulu Sekreteri Sabiha Işık, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Nazım Tekelioğlu ve Hüseyin Kahraman ile birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bursa İl Müdürü Eran Karaca'yı makamında ziyaret etti.

“Bu kadar sıklıkla af yasasının çıkmasını doğru bulmuyorum”
Ahmet Metin’in Ankara’ya atanmasıyla boşalan il müdürlüğü görevine getirilen Eran Karaca'ya yeni görevinde başarılar dileyen BSMMMO Yönetimi, kurumlar arası işbirliği çağrısını yineledi. BSMMMO Başkanı Sönmez, Bursa’yı ve kurumu yakından tanıyan birinin, il müdürü olarak görev yapmasının sevindirici olduğunu da söyledi. Konuşmasında, yeni torba yasaya ilişkin de görüşlerini paylaşan Ahmet Hikmet Sönmez, “Bu kadar sıklıkla af yasasının çıkmasını doğru bulmuyorum. Sürekli af yasasının çıkması bir beklentiye neden oluyor. Bu, ilgili mükellefiyetlerini yerine getiren, borcunu düzenli ödeyen vatandaşlar için adeta bir ceza niteliğinde” dedi.

“Sigortalılık var ama gerçek ücretler gösterilmiyor”
BSMMMO Yönetim Kurulu’na makamına gerçekleştirdikleri ziyaret için teşekkür eden SGK Bursa İl Müdürü Eran Karaca ise afların, yeniden yapılandırma olarak nitelendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Yapılandırma ile alınamayan borçlar alınıyor. Yapılandırma, sosyal barışa da katkı sağlıyor” diye konuştu. “Bursa’nın sosyal güvenlik alanında, tahsilat konusunda sıkıntısı yok” diyen SGK Bursa İl Müdürü Karaca, tahsilat oranının yüzde 92 civarında olduğunu dile getirerek, teşviklerin bunda büyük katkısının olduğunu bildirdi. SGK İl Müdürü Karaca, emekli maaşlarının düşük olması ile ilgili görüşlerinin sorulması üzerine ise şöyle konuştu: “Emekli maaşlarının düşük olması, kayıt dışı ile ilgili bir durum. Çalışırken, kuruma gerçek ücretler bildirilse maaşlar böyle düşük olmayacak. Bursa’daki kayıt dışındaki en büyük sorun, ücretteki kayıt dışılık. Sigortalılık var ama gerçek ücretler gösterilmiyor. Gerçek rakamlarla emekli olanlar, yüksek emekli maaşı alıyor.”

Bursa’da kayıt dışı yüzde 28 civarında
Bursa’da kayıt dışı oranının yüzde 28 civarında olduğunu, diğer illerde ise ortalamanın yüzde 35 civarında olduğunu kaydeden Karaca, kayıt dışı sorununun çözümüne ilişkin ise şunları söyledi: “Kayıt dışı sorununun, primlerin düşürülmesi ile çözülebileceği söyleniyor. Kayıt dışı sorunu, primlerin düşürülmesi ile çözülemez. Çünkü, hiç prim ödemeyen biri için primleri düşürmeniz önemli değildir. Prim oranlarının düşürülmesi, kayıt dışını önlemez. Bu eğitimle, bilinçle ilgili bir şey.”  (Zeki Aras – İLKHA)