• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...

ADANA - Adana Sanayi Odası ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) işbirliğiyle düzenlenen “Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları” konulu sempozyumda; standardizasyon ve kalitenin tüm ülkeler ve şirketler için önemli gereklilik olduğu belirtildi. Belirli bir standart ve kaliteyi yakalayamayan ürünlerin küresel ekonomiden pay almalarının ve gelişmelerinin imkansız olduğu üzerinde duruldu.

“Standart ve kaliteyi yakalayamayan ürünlerin gelişmesi imkansız”
ADASO Salonu’nda düzenlenen ve Adana Vali Yardımcısı Burhan Terzioğlu, Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan ile çok sayıda davetlinin katıldığı sempozyumun açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, standardizasyon ve kalitenin tüm ülkeler ve şirketler için önemli gereklilik olduğunu, belirli bir standart ve kaliteyi yakalayamayan ürünlerin küresel ekonomiden pay almaları ve gelişmelerinin imkansız hale geldiğini söyledi.

TSE Başkanı Şentürk: standartları belirlemeliyiz
Standartların olmadığı küresel pazarın düşünülemeyeceğini dile getiren TSE Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Şentürk,  "Türkiye'nin, bu küresel ekonomide böylesine öneme sahip standartlar konusunda yeterli bilgi ve bilinç düzeyinde olduğunu söyleyemeyiz. Küresel rekabette yer alabilmek için, standartlı ürün üretimi gerçekleştirmek zorundayız. Küresel pazarda etkin rol oynamak istiyorsak, standartları belirleyenler arasında yer almamız gerek" dedi. Stratejik öneme sahip sektörlerde dünya standartlarını belirleyen ülkelerle mücadele ettiklerine dikkati çeken Şentürk, şöyle konuştu: "Bunu başaramadığımız taktirde 2023 vizyonlarımızın ekonomik anlamda ulaşılabilir vizyonlar olduğunu söylememiz mümkün olmayacak. Vizyonları gerçekleştirebilmek için ona uygun politikaların belirlenmesi ve hassasiyetle uygulanması gerek. Vizyonu ortaya koymak yetmiyor, buna uygun standartları da belirlemek gerekiyor. Bunu yapmadığımız sürece elinde çantalarla ülke ülke dolaşan iş adamlarımız, bizi bir yere kadar götürür. Türkiye'nin şu an içinde bulunduğu konumu aşması gerek. Türkiye, gerçekten hızlı gelişme kaydetmek istiyorsa birçok alanda standardizasyonda mutlaka çarpıcı gelişmeyi gerçekleştirmek zorundadır."dedi.

Dünyada her yıl belge ve laboratuvarlara ödenen paranın 200 milyar doları aştığına işaret eden Şentürk, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın araştırmasına göre, Türkiye'de yılda 1.5 milyar doların belgelendirme için harcandığını, bunun sadece 300 milyon dolarının ülkede kaldığını, 1.2 milyar doların Avrupa'ya gittiğini söyledi. Türk Standartları Enstitüsü’nün kendini geliştirmeye gayret ettiğini belirten Şentürk, "Üç sene evvel sadece tamirat ve tadilat yapan TSE, bugün 70 milyon liranın üzerinde laboratuvar yatırımı yapan kurum haline geldi. Şu an yapımı devam eden laboratuvarlarımızın değeri 300 milyon lira. Hedefimiz, 3-4 yıl içinde Türkiye'deki bütün testleri TSE olarak yapabilmektir.”

"Standart ve belgelendirmede hassas davranmalıyız"
TSE Başkanı Şentürk, kurum olarak sanayicilerin gerçek sorunlarını ve ihtiyaçlarını bilerek çözüm getirmek istediklerini belirterek, “Standartlar ve ürün belgelendirme konusunda hassas olmalıyız” dedi. TSE’nin patron, Türk sanayicisinin de müşteri olmadığını belirten Şentürk, “Türk sanayicisi benim patronum. TSE, sanayicinin ihtiyacını karşılamak ve hizmet etmek için kurulmuştur. Sanayiciyi müşteri kendini patron görecek kuruluş değildir. TSE’nin sahibi iş dünyası olarak kuruluşunuza sahip çıkın” çağrısında bulundu.

Vali Yardımcısı Burhan Terzioğlu’nun standartların önemine değindiği konuşmasının ardından düzenlenen ve oturum başkanlığını Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Kibar’ın yaptığı “Standardizasyona Genel Bakış ve Eğitim Sürecinde Standardizasyon” konulu 1.bölümde, TSE Eğitim Dairesi Başkanı İhsan Övüt, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Adem Ersoy, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüsnü Salih Güder ve Çağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Fikri Akdeniz görüşlerini anlattı.

ÇÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Mahir Füsunoğlu’nun başkanlığında gerçekleşen “Sanayide Standardizasyon” konulu ikinci bölümde ise Marsa Fabrikası Genel Müdürü Hacı Nebi Şahin “İşletmelere sağladığı faydalar”, Zahit Alüminyum A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zahit Balbay, “Uygunluk değerlendirmedeki rolü”, İşkur İl Müdür Yardımcısı Fatih Burhan ve KOSGEB Laboratuvar Sorumlusu Adil Göksel “KOBİ’lerin önemi” konularında sunum gerçekleştirdi.

Sempozyumda, TSE, TSE-HYB ve Kalite Yönetim Sistemi Belgesi kullanan firmalara plaket verildi. (İLKHA)