• DOLAR 34.541
  • EURO 36.204
  • ALTIN 2970.637
  • ...
Batı’nın Rusya Denemeleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

Batı tarih boyunca Rusya topraklarına daha doğrusu Rusya’nın zengin yeraltı kaynaklarına talip olmuştur. Burada Batı’nın Rusya ile yapılan savaşlarını ve nedenlerini anlatmak istemiyorum. Batı her fırsatta bunu denemiştir. Rusya ile baş edemeyince Ortadoğu’ya ve Afrika ülkelerine yönelmiştir. Ortadoğu ve Afrika’da neler yaptıklarını ve nasıl sömürdüklerini şu anda açıkgözle seyredebiliyoruz. Bugün, Batı’nın ulaştığı ekonomik refahın altında halen devam eden Ortadoğu ve Afrika sömürge politikası yatmaktadır. Batı’nın bugünkü ideolojisi, uzaktan bakılınca insan sever gözükmektedir. Ancak Batı ideolojisi hayata geçirilince bir grubun zenginleşmesine ve kalan çoğunluğu köleleştirmeye yönelik olduğunu görmek zor değildir. Her ideolojinin masum ve insan hayatını iyileştirmeye yönelik olduğu düşünülebilir. Önemli olan uygulamadır.
Bizi yaradan Rabbimizin, Hz. Adem’den (A.S.) beri ve son olarak Hz. Muhammed (S.A.V)’e gönderilen kitaplardaki nizam, insanın saadetine vesile olan yoldur. Ancak bu yol şeytani güçlerin işine gelmiyor. Dolayısıyla kendince daha doğru, modern ve fevkalade yollar üretmeye devam ediyorlar. Batı’nın bugüne kadar ürettiği hiçbir ideoloji ve felsefe hayatta kalmamıştır. Bugünkü dünya konjonktürünün insanlığa dayattığı demokrasi de uzun süre dayanmayacaktır. Zaten bunun yıkılış sinyallerini artık görebiliyoruz.

BATI İLE RUSYA’NIN MÜCADELESİNİN ANA NEDENİ YERALTI KAYNAKLARINA SAHİP OLMAK

Yukarıda da belirttiğim gibi Batı’nın en büyük arzusu, yeraltı kaynaklarıyla dolu olan Rusya’yı sömürmek veya sömüremiyorsa onu izole edip, rahatça kalanları sömürmek. Dolayısıyla Batı, ele geçen her fırsatta Rusya’ya saldırmaktadır. Bizim rahatça hatırlayabileceğimiz Rusya’nın komünizm dönemi yine Batı’nın ürettiği sosyalist felsefesin bir ürünü idi. Modası geçtikten sonra o sistemi beraberce darmadağın ettiler. Şimdi ise modası olan “demokrasi” adı altında Rusya’yı reformlara zorlamaktalar. Ancak Rusya, Batı gibi kendi felsefesine ve ideolojisine sahip bir devlet. Dolayısıyla Batı ile Rusya’nın ilişkileri, istekleri ve çıkarları her zaman birbiriyle çatışmaktadır.

Batı, Sovyetler Birliği’ni dağıttıktan sonra Rusya üzerine kontrol mekanizmaları kurmak üzere epey proje yürürlüğe koydu.

Rus-Çeçen savaşı başlarken pasif kalan Batı, Rus ordusu geniş çaplı askeri operasyonlara başladıktan sonra meşhur “insan hakları” adı altında ortaya çıktı. Aslında yapılan Batı müdahalelerinin hepsi kendi çıkarları içindi. Rusya’nın petrol ve doğalgaz hat projelerine engel olmaktı. Bunun neticesinde Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco boru hatları ortaya çıktı. Batı, Çeçenlerin bağımsız bir devlete sahip olmasını istemiyor. Sadece mücadelesini tüm Kuzey Kafkasya’ya yayarak Rusya’nın elinde her zaman tetiklemeye hazır kanayan bir yarası olarak bir problemli bölge istiyordu. Netice olarak bunu bir nevi gerçekleştirmiş gözüküyor. Nedeni ise Batı’nın Hazar denizindeki petrol ve gaz rezervlerinin üzerinde olan niyetleridir. Gürcistan denemesinde yine Rusya’yı yoklayan Batı, başarısızlıkla karşılaştı. Batı’nın Gürcistan kalesi çok kısa zamanda Rusya tarafından yıkıldı. Dolayısıyla Kuzey Kafkasya hakimiyetini daha ilerideki dönemlere erteleyen Batı ve ABD, şimdi Ukrayna üzerinde denemelere başladı.

UKRAYNA GÖSTERİLEN HASSASİYET ÇEÇEN MESELESİNDE GÖSTERİLMEDİ

ABD ve AB kendi denemelerinde ister istemez hatalar yapıyor ve dünya kamuoyunda açıkça çifte standartlı davranıyor. Batı, Ukrayna meselesinde göstermiş olduğu hassasiyeti Çeçen meselesinde göstermemiştir. Bunun sebebi iki yönlü açıklanabilir:

Birincisi; Çeçenlerin Müslüman oluşu ve olası bir bağımsız devlet kurmasıyla Çeçenlerin Batı’ya karşı pozisyon alma korkusu.

İkincisi ise; Batı’nın Kafkasya bölgesine yönelik hala net bir siyasetinin olmayışıdır. Ukrayna ise ne olursa olsun Rusya’yı dünya pazarından izole etmek için ABD ve AB için çok önemlidir. Çünkü Rusya’nın Batı üzerindeki etkisi Ukrayna üzerinden geçen doğalgaz hatları ile sağlanmaktadır. Eğer, Ukrayna’yı AB’ye çekebilirlerse Rusya’nın doğalgaz ihracatı sekteye uğrayacaktır. Çünkü İran, Katar, ABD ve Türkmenistan AB’ye daha ucuza gaz vermeye hazırdır.

Petrole ve doğalgaza endeksli bir ekonomiye sahip olan Rusya, Batı’nın Ukrayna projesi gerçekleşirse Kuzey Kafkasya’da olacak bir üçüncü Rus-Çeçen değil, Rus-Kafkasya savaşını kaldıramayabilir. Dolayısıyla Rusya kendini, ABD’nin ve AB’nin Ukrayna üzerindeki tüm denemelerine karşılık vermek zorunda hissediyor.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir