• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Mardin'de "Ahilik Haftası" kutlamaları başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN – “27. Ahilik Haftası” kutlamaları Mardin’de başladı. Artuklu ilçesi Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe katılan Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, esnafa karanfil dağıtarak, esnafı yarın saat: 12.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene davet etti.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde 600 yıl boyunca Anadolu'da başarı ile uygulanmış Ahilik kültürünün tanıtılması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasını teminen ülke genelinde Eylül ayının 3. haftasını çeşitli etkinliklerle kutlandığını söyledi.

Vali Taşkesen, “Günümüz Esnaf ve Esnaf Teşkilatının temelini oluşturan ve bunlara benzer işlevi olan Ahilik; Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen örgütlenme, İyi ahlakın, doğruluğun, dürüstlüğün, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Ahi, her ortamda her çağda düzen tutturandır. Dağıtan değil toparlayandır. Yıkan değil yapandır. Ülkelerin varlığına karlılık ve mutluluklar sağlayandır. Cimrilik kapısını, kahır ve zulüm kapısını, hırs kapısını ve yalan kapısını kapatan buna karşın lütuf kapısını, kanaat ve rıza kapsını, Hakk'tan yana kapısını, marifet ve doğruluk kapısını açık tutandır.” dedi.

Ahilik kültürü ve felsefesiniin toplumsal yaşamın ortak paydası olan ve her şeyin özü olarak bilinen insanı esas aldığına dikkat çeken Taşkesen, “İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet, saygılı, şefkatli, hoşgörülü, cömert ve güler yüzlü olma ilkeleri esas alınmış ve bu insani değerler toplum tarafından "bir yaşam tarzı" olarak kabul edilmiştir. İlimizde de çeşitli etkinliklerle kutlanacak olan hafta vesilesi ile tüm esnaf ve sanatkârımızı her zaman olduğu gibi dostluk, kardeşlik, doğruluk ve dayanışmaya davet ediyor ve aynı zamanda bol ve helal kazançlı günler diliyorum.” ” diye konuştu.

Taşkesen, ayrıca yarın saat: 12.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene de tüm esnafları davet etti. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir