• DOLAR 32.577
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2456.575
  • ...
"Şeker hastalığında düzenli beslenme önemli"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Şeker (diyabet) hastalarının mutlaka tedavi olmaları ve beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Özlem Erin, “Şeker hastası olduğunu bildiği halde ısrarla doktora gitmemeye çalışan hastalarımız var. Bu hastalar iğne ve insülinden korktukları için doktora gitmiyorlar. Böyle bir şey yok. Doktora gitmemeleri çok kötü bir durumdur. Şeker hastalarında tedavi ne kadar geç başlanırsa gerginlikler o kadar sıklıkla oluşur. O açıdan hastalar mutlaka gelsinler. Eğer sağlık taramasında bir insana şeker hastası tanısı konmuşsa zaten doktorlarımız gerekli bütün ilaç tedavilerine başlamış oluyor.” dedi.

“6 öğün beslenmeyi planlıyoruz”
Diğer hastalar gibi şeker hastalarının da yeterli ve dengeli beslenmeleri gerektiğini ifade eden Erin, “Diyabet hastaları kahvaltı, öğlen ve akşam yemeklerini üç öğün aksatmamaları gerekir. Bir de ara öğünlerle birlikte şeker hastalarına 6 öğün beslenmeyi planlıyoruz. Şekerli gıdaları tüketmemeye dikkat etmeleri gerekiyor. En çok şekerli gıdalarda sıkıntı yaşanıyor. Şeker, şekerli gıdalar, bal, reçel ve tatlı gibi gıdaları mümkün mertebe en aza indirip ve hatta hiç tüketilmemesi gerekiyor. Bizim önerdiğimiz tatlandırıcılar var ve tatlandırıcılarla yapılan bazı tatlılar var. Bunları bir miktar tüketebilirler.” diye konuştu.

Şeker hastalarının hazır gıdaları tercih etmemeleri gerektiğine dikkat çeken Erin, “İçeriğini bilmedikleri, gofret, çikolata tarzında gıdaları tüketmemelidirler. Özellikle bayramlarda şekerlerin bol olduğu ortamlarda biraz dikkat etmeleri gerekiyor. Hareketli yaşama mutlaka devam etmelidirler. Şeker hastaları hareket edince daha çok kendilerine fayda sağlıyor. Hızlı yemek yiyorlarsa hemen bunu terk etmelidirler. 20 dakikayı geçen bir süre zarfında yavaş yemek yemelidirler. Sıvı tüketimine de dikkat etmeleri gerekiyor. Günlük en az 2-2,5 litre sıvı tüketmelidirler. Eğer bu kişi çocuk diyabetli veya gebe diyabetliyse bu biraz farklı olabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Şeker hastalığına yakalanan insanların bu hastalığı kabul etmesi ve hemen tedavi olması gerektiğini söyleyen Erin, devamında şunları kaydetti: “Şeker hastalığında en önemli şart hastanın hastalığı kabul edip bir an önce tedaviye başlaması gerekiyor. Hasta bazen hastalığını kabul etmek istemiyor, bazen tedavi olmak istemiyor, bunu aştıktan sonra zaten hasta diyabetle yaşamanın gerçekliğine alışmış oluyor. Zamanla bu hastalar normal kişilerden çok daha uzun ömürlü veya sağlıklı olmuş olabiliyorlar. Çünkü birçok doğru beslenme programını uyguladıkları ve hayatlarına belirli bir düzen verdikleri için oluşabilecek diğer hastalıklardan bu sayede kurtulmuş oluyorlar.” (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir