Avrupa İslam Alimleri Birliği 7.kez bir araya geldi
Avrupa İslam Âlimleri Birliği 7. İstişare Toplantısını Belçika`da gerçekleştirdi. Toplantıda, Avrupa`daki İslami eğitim ve yeni ve genç imamların yetiştirilmesi konusu ağırlıklı ana maddesi oldu.
ANVERS- Avrupa’da İslami çalışma ve hizmetlerin daha etkin sürdürülebilmesi, bunların geliştirilip çeşitlendirilmesi ve Avrupa’da yaşayan Müslümanların sorunlarına çözümler bulmak amacıyla kurulan Avrupa İslam Âlimleri Birliği, çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaçla Avrupa’nın birçok ülkesinden birçok âlim Belçika’nın Antwerpen kentinde yedinci kez bir araya gelerek İslami konular üzerinde çeşitli istişarelerde bulundular.
Belçika’nın Antwerpen kentinde bulunan El Gazali Eğitim Kültür Derneğinin ev sahipliğini yaptığı toplantıya Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İtalya ve İsviçre’den birliğe üye âlimler ve birliğin çeşitli kademelerinden üyeler katıldı. Gün boyu süren toplantının ana konusunu ise Avrupa’daki İslami eğitim ve yeni ve genç imamların yetiştirilmesi oluşturdu.
Avrupa geneli ortak eğitim müfredatı oluşturulacak
Toplantının büyük bir bölümünde Avrupa’daki cami ve derneklerde verilen İslami eğitimin kalitesinin arttırılmasının gerekliliği üzerine istişare eden âlimler, bu amaçla Avrupa genelinde uygulanacak şekilde yeni ve ortak bir eğitim müfredatının hazırlanmasına karar verdi.
Avrupa’da yetişmiş imamlar gerekli
Toplantıda konuşulan bir diğer önemli konu ise Avrupa’da bulunan genç ve müsait kişilerin imamlık için hazırlanması oldu. Avrupa’daki imam sıkıntısının dışarıdan imam getirmekle çözülemeyeceğinin ve gelen imamlardan iletişim kaynaklı sorunlardan dolayı yeterli düzeyde verim alınamayacağı belirtildi. Avrupa’da bulunan Müslüman ailelerin çocuklarının okul ve bulundukları ortamdan dolayı kendi ana dillerinde verilen İslami eğitimi anlamakta zorluk yaşadıklarını ve bu şekilde yeni nesille iletişim kurmanın zorlaştığı, bunun da Avrupa’da doğmuş veya büyümüş, bulundukları ülkenin dilini iyi bilen gençlerden imamlık için uygun olanların seçilmesi ve yetiştirilmesi ile çözülebileceği vurgulandı. Ayrıca yetiştirilecek bu imamların İslam’ın Avrupa’da tanıtılması ve Müslümanların asimile olmadan Avrupa’ya adapte olabilmelerinde büyük rol oynayacaklarına dikkat çekildi.
Yeni imamlar ve hocalar için ihtisas sınıfları
Toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan Avrupa İslam Âlimleri Birliği Başkan Yardımcısı Mücahit Haksever, toplantıda ağırlıklı olarak eğitim konularının konuşulduğunu bunun yanında Ramazan ayının değerlendirmesini yaptıklarını ve kurban bayramıyla ilgili istişarelerde bulunduklarını belirtti. Avrupa’da İslami eğitim veren cami ve dernekler arasında bir müfredat birliği oluşturmak istediklerini belirten Mücahit Hoca, müfredat birliği için izlenecek metodun nasıl olacağı konusunda çeşitli önerileri değerlendirdiklerini belirtti. İzlenecek metotta bir, iki ve üçüncü sınıf ve ihtisas sınıfı olmak üzere dört sınıflı bir sistem düşündüklerini belitti. Bu sistemde ilk üç sınıfın ardından gençlerin imamlık ve hocalık yapabilecek derecede ilmi bir birikime ve seviyeye ulaştırılabilmesi için ihtisas sınıflarında eğitim verileceğini aktaran Mücahit Hoca, bu sistemin geliştirilmesi ve uygun eğitim materyallerinin hazırlanması için çalışmalarının devam edeceğini dile getirdi.
(Abdurrahman Ekinci- İLKHA)