Konsolosluk Rehineleri Nasıl Kurtarıldı?
IŞİD`in 11 Haziran`da kaçırdığı Musul Başkonsolosu ve 48 çalışanı, sabaha karşı Türkiye`ye getirildi. Rehineler için fidye ödenmedi.
Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, 49 konsolosluk çalışanı 101 gün içinde 8 kez yer değiştirdi. Bu yer değiştirmeler hem MİT elemanları hem de uydu üzerinden adıma adım takip edildi. MİT`in personel ve ailelerinin nerede olduğundan hep haberi vardı.
HİÇBİR ÜLKEDEN YARDIM ALINMADI
Aynı kaynaklar, kurtarma operasyonu sadece Türkiye`nin gerçekleştirdiğinin ve hiçbir şekilde yardım alınmadığının altını çizdiler. Başka bir ülke ya da istihbarat kurumunun desteğini alınmadığına vurgu yapıldı.
FİDYE ÖDENMEDİ
Akıllardaki sorulardan biri de fidye meselesi. `49 kişi için IŞİD`e bir fidye ödendi mi?` sorusuna da yanıt veren güvenlik kaynakları, kesinlikle bir fidye pazarlığı olmadığını ve fidye ödenmediğini vurguladılar.
ÇATIŞMA YAŞANMADI
Rehinelerin IŞİD`in elinden alınması esnasında ve sonrasında hiçbir çatışmanın yaşanmadığı belirtildi.
SIKI GÜVENLİK ÖNLEMİ
Rehineler teslim alındıktan sonra çok geniş güvenlik önlemleri alındı. Irak`ta rehin alınmalarının ardından Suriye`ye geçirildiği bildirilen 49 rehine sabah Akçakale Sınır Kapısı`na giden Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, MİT Bölge Başkanı`nın da aralarında bulunduğu görevliler tarafından teslim alındı.