• DOLAR 32.592
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2462.34
  • ...
Şanlıurfa- Suriye sınırında insanlık dramı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA-  IŞİD’in Suriye’nin Kobanî kentine saldırmasının ardından IŞİD’in saldırılarından  kaçışlar devam ediyor. Kobani’ye bağlı Karamix, Heyhû, Eynbed köylerinden on binlerce Suriyeli Suruç ilçesine akın etti. Günlerdir sınırda bekleyen Suriyeli sığınmacılar dün öğleden sonra Suruç’a bağlı Yukarı Oylum (Oxan) köyünden alınmaya başladı. Ancak Mürşitpınar (Kobani), Çaykara (Meheser), Alanyurt (Zehvan), Tavşan(Devşen), Aşağı Oylum(Perepere) köylerine sığınmak isteyen Suriyelilere akşam vakitlerine kadar izin verilmedi.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı sınırı geçen Suriyelilerin getirebildikleri hafif yüklerini sırtlarında taşıyarak getirdikleri görüldü. Kobanili sığınmacılara ait araç ve hayvan sürüleri Türkiye ile Suriye arasında bulunan tampon bölgede bekletildi. Yürüyemeyecek kadar yaşlı birçok insanın battaniyelerde veya el arabalarıyla sınır boyuna getirildiği görüldü.

Yukarı Oylum köyünde bekletilen 4 bin Kobanili sığınmacı, saat: 15.00 sıralarında Suruç Kaymakamlığının talimatıyla araçlarla tahliye edildi. Suruç ilçesinde yaşayan halkın da destek verdiği tahliyeler sırasında yollarda uzun araç kuyrukları oluştu. Tahliye edilen on binlerce sığınmacı çeşitli okullara yerleştirilirken akrabaları olan birçok kişinin de akrabalarının yanına yerleşti.

Akşama doğru birçok köyün sınırında bekleyen sığınmacıların sınırdan alınmasıyla birlikte Suruç’a doğru adeta bir insan seli yaşandı. Şanlıurfa’nın çeşitli yerlerinde yaşayan akrabalarına ulaşan birçok sığınmacı yollarda ve tarlalarda oturup beklediği görüldü. Bazılarının da çoluk çocuğuyla beraber kafalarının üstüne koydukları çantalarıyla Suruç’a doğru yaya yürüdüğü görüldü. Sığınmacıları almaya gelen araç sayısının çok olması yollarda trafiğin tıkanmasına sebep oldu.

On binlerce sığınmacının ulaştığı Suruç’un tüm caddeleri insanlarla dolup taştığı görüldü. Gidecek bir yeri olmayan birçok ailenin kaldırımlarda beklediği görülürken birçok ailenin de taziye evlerine yerleştiği görüldü.

İŞID’in 2 kilometre yaklaştığı Kobani kentinde ise belli aralıklarla top ve silah sesleri geliyor. İŞID’ın her gün daha da Kobanî’ye  yaklaşması kentte yaşayan halkı tedirgin ediyor. Suruç’a sığınan Kobanililerden aldığımız bilgilere göre; YPG’lilerin 15 yaş ve üstü hiç kimseyi kent dışına bırakmadığı. İŞID’e karşı sadece YPG’nin değil halkın kendisinin de savaştığını Barzani ve PKK’den herhangi bir askeri yardımın yapılmadığını belirttiler. Sıcak çatışmaların yaşandığı kentin İŞID’in eline geçmesi ihtimali yüksek görünürken İŞID’e karşı savaşmak için birçok kişinin de Kobani’ye geçtiği görüldü.

Kendisiyle görüştüğümüz sığınmacıların İŞID’ın köylerine doğru ilerlediğini kendileri de canlarını kurtarmak için evlerini terk ettiğini söyledi.

IŞİD’in köylerine çok yaklaştığını ifade eden sığınmacı Halil Ebu Halid, “IŞİD (DAİŞ) köyümüze kadar geldi. Bizler de eşyalarımızı alarak kaçtık. Her şeyimizi arkada bıraktık. Ben değirmenimi, 2 kamyonumu, hayvanlarımı orada bıraktım.” Diyerek dramlarını dile getirdi.

On gündür çatışmaların yaşandığını ifade eden Üveysi Bozan, çatışmalarda birçok insanın hayatını kaybettiğini İŞID’in köylerine yaklaşmasından dolayı ailesini alarak Türkiye’ye sığındığını söyledi.

Getirdiği eşyaların üzerinde oturan Ayşe Süleyman ise yaşadıkları dramı anlatırken gözyaşlarına hâkim olamadı. Ayşe Süleyman İŞID’in kendilerini talan ettiğini hayvanlarını ve kamyonlarını bırakıp kaçtıklarını belirtti. (Osman Gülebak- Ömer Taş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir