"KÖYDES kapsamında 160 milyon tutarında yatırım yaptık"
Bingöl Valisi, İl Özel İdare Sekreterliği Düzağaç Sosyal Tesislerinde, Bingöl'de görev yapan basın mensuplarıyla bir araya gelerek, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
BİNGÖL-Vali İbrahim Taşyapan ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Işık, Bingöl’deki yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir ayaya geldi.
Taşyapan yaptığı konuşmada, "Özel idaremizin imkânlarıyla kente, köye ve kırsal alanlara yapılacak hizmetleri öncelik sıralamasına göre, plan ve projeler dâhilinde yapıyoruz. Köylerin altyapısına yönelik yapılacak bütün yatırımları meclis kararıyla yapıyoruz. “dedi.
Yılların tecrübesiyle bütün köylere ve ilin bütün sınırlarına hizmet götürüldüğü belirten Taşyapan, “Plansız, programsız çalışılması mümkün değildir. Bu nedenle yatırım programlarını bütçemize göre ayarlarız ve bunları il genel meclisimizde bütün ilçelerimizin temsilcilerinin katıldığı bir ortamda müzakerelerle önceliklerimizi belirleyerek yaparız. Çünkü önceliklerimizi belirlemeden hiçbir işte muvaffak olamayız. Bütçelerimiz kısıtlı, işlerimiz çok. Dolayısıyla önceliklerimizi belirlememiz lazım. Bunları da ana kalem olarak saydığımız zaman içme suları, köy yolları, köy altyapıları, köy içi yollar, köy içi üst yapı çalışmaları, asfaltlama çalışmalarıdır. Tabi bunları önceliklerimize göre planlıyoruz. Ama hayat hiçbir zaman planlandığı gibi akan bir şey de değildir."dedi.
“(KÖYDES) kapsamında şimdiye kadar 160 milyon tutarında yatırım yapıldı”
Türkiye'de 2005 yılında uygulamaya konulan Köylerin Altyapısının Desteklenme Projesi (KÖYDES) kapsamında şimdiye kadar 160 milyon tutarında yatırım yapıldığını ifade eden Taşyapan, "Kente, köye ve kırsal alanlara yapılacak hizmetler öncelik sıralamasına göre, plan ve projeler dâhilinde yapılıyor. Acil afet durumlarında plana, programa ve bütçeye bakılmaksızın müdahale edilir. Olağanüstü durumlar hariç, yaptığımız tüm işler planlı ve programlıdır. Kamunun kaynağını en iyi şekilde değerlendirecek şekilde hizmet ediyoruz, etmek zorundayız. İktisattaki klasik söylemle söyleyecek olursa, ihtiyaçlarımız sonsuz, kaynaklarımız kısıtlıdır." şeklinde konuştu.
“51 derece olan jeotermal kaynağa ulaşıldı”
Toplantıda, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Işık da 2014 yılında gerçekleşen ve devam eden yatırımlar hakkında bilgilendirmede bulunarak, Bingöl’e bağlı Ilıcalar bölgesinde yapılan sondaj çalışmasında bin 300 metre derinlikte sıcaklığı 51 derece olan jeotermal kaynağa ulaşıldığını ifade etti.
Bingöl İli için bir öneme sahip jeotermal kaynaklar hakkında konuşan Işık, “Ilıcalar bölgesinde yapılan sondaj çalışmalarında bin 300 metre derinlikte sıcaklığı 51 derece olan jeotermal kaynağa ulaşıldı. 2012 Yılında Ilıcalar Bölgesinde İl Özel İdare jeotermal ruhsat alanında MTA tarafından jeolojik-jeofizik etüt çalışmaları sonucunda 2 noktada sondaj yeri belirlendiğini hatırlatan Işık, “ 1. noktada bin 350 metre derinliğinde jeotermal su sondaj kuyusu açılması işi 22.07.2013 tarihinde ihale edilmiş olup işe başlanmıştır. Yapılan sondajda bin 300 metre derinlikte jeotermal kaynağa ulaşıldı. İlk verilere göre çıkan suyun yaklaşık olarak 51 derece sıcaklığında, 20 litre debisi olduğu tespit edilmiştir.” ifadelerine yer verdi.
Işık, 2014 yılı içerisinde biten ve devam eden projelere ilişkin şu bilgileri verdi:
-2014 Yılında Greyderli Bakım Çalışmaları kapsamında köy yollarının 3 bin 271 kilometresinin reglajı yapılmıştır.
-2014 Yılında Merkez Yenibaşlar Köyünde bulunan kalker taş ocağından getirilen malzemeden asfalt kaplamalarda kullanılmak üzere mobil konkasörle 14 bin metreküp çeşitli ebatlarda malzeme üretilmiştir.
-2014 Yılı KÖYDES Projesi kapsamında 43 adet proje ve Yatırım Programında 7 adet proje olmak üzere toplam 50 adet proje planlanmış olup söz konusu projelerin toplam tutarı 4 milyon 301 bin 713 TL’dir.
-2014 Yılı Yatırım Programında 41 adet kanalizasyon projesi planlanmış olup söz konusu projelerin toplam tutarı 12 milyon 673 bin 112 TL’dir. Söz konusu 41 adet kanalizasyon projesinden 12 adedi bitirilmiş, 3 adedi devam etmekte, 23 adedi ihale aşamasında, 3 adedi ise proje aşamasındadır. Söz konusu 41 adet kanalizasyon projesinin tamamlanmasıyla 14 bin 097 vatandaşımız bu hizmetten faydalanacaktır.
-2014 Yılında DAP kapsamında programa alınan 6 adet hayvan içme suyu göleti için proje hizmet alımı ihalesine çıkılmıştır. 8 milyon 661 bin 393 TL proje tutarı olan 29 adet sulama projesinden 2 adet proje bitirilmiş olup, 27 adet projenin inşaatı devam ediyor. Bu işlerin tamamlanması ile 20 bin 387 (da) tarım arazisi sulanacak olup, 2 bin 200 çiftçi faydalanacaktır.
-2014 Yılında 31 adet kapama ceviz genelde ise 199 kapama ceviz ve meyve bahçesi tesis edilmiştir.
-2014 Yılında 19 bin 748 adet ceviz fidanı olmak üzere 2011 Yılından bugüne kadar toplam 110bin 038 adet ceviz fidanı dağıtılmıştır. Kahramanmaraş’tan Mavi Sertifikalı Maraş 18, Sütyemez 1, Sarı Sertifakalı Maraş 18 ve Kaman çeşidi olmak üzere 13 bin 400 adet ceviz fidanı, Bandırmadan Şebin, Chandler, Frenguette olmak üzere 3 bin 500 adet ceviz fidanı, 2013 yılından kalan ve hendekten çıkarılan 2 bin 848 adet fidan olmak üzere toplam 19 bin 748 adet ceviz fidanı çeşidi çiftçilere dağıtılmıştır. Dağıtılan ceviz fidanlarından 31 adet kapama ceviz bahçesi yapılmış toplam 4 bin 409 adet ceviz fidanı dikilmiştir.” (Nihat Kanat-İLKHA)