• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
İş kazaları gece vardiyasında daha sık görülüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Türkiye'de iş kazaları eksik olmuyor. Bazı kazalar hayat kaybına yol açarken bazıları kırıklar, çıkıklar, ezilme yaralanmaları, kopmalar, kesilmelere neden olabiliyor. Hayat kurtaran ilk yardım kurallarını pek çok kişinin yeterince bilmediğini söyleyen Bursa Acıbadem Hastanesi Başhekimi ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener, iş kazalarında ilk yardım yöntemlerini anlattı, önemli uyarılarda ve önerilerde bulundu.

Özellikle ağır sanayi olmak üzere tüm iş kollarında artan otomatizasyon ve makineleşmeye rağmen insan gücü halen önemli bir yer tutuyor. Bedenen çalışılan her işte iskelet ve kas sistemi yaralanmalara ve zorlanmalara sıklıkla maruz kalıyor. Hatta bu yaralanmalar zaman zaman kişinin kol veya bacağının kaybına dek ciddi boyutlarda olabiliyor. İskelet ve kas sistemini ilgilendiren yaralanmalar hem oldukça uzun zamanda iyileşiyor hem de ciddi işgücü kaybına neden oluyor.
Sıkça görülen ortopedik iş kazalarını kırıklar, çıkıklar, ezilme yaralanmaları, bağ yaralanmaları, kopmalar ve kesiler olarak sıralamak mümkün. İş yerinde gözlenen kırıklar genellikle ezilmelerin de eşlik ettiği ciddi ve sorunlu kırıklar olarak ortaya çıkıyor. Özellikle cilt bütünlüğünün kaybolup kemiklerin açıkta olduğu açık kırıklar hem daha zor iyileşiyor hem de iltihaplanma riski taşıyorlar.


 

İşyerinde kırıkla karşılaşıldığı zaman uygulanması gereken ilk yardım yöntemini açıklayan Acıbadem Bursa Hastanesi Başhekimi ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener, “İşyerinde kırıkla karşılaşınca kırık olan bölgeyi her iki yanından sert bir karton, tahta parçası, boru vb sert bir cisimle tespit edip bu tespit malzemelerini kırık olan bölgeye bir ip veya sargı yardımıyla sararak kırığı hareketsiz hale getirmek gerekir. Açık kırık veya kanamalı bir kırık varsa kirli giysiler yırtılarak yaranın üzerine temiz bir havlu, bez vb basılarak ve sıkıca sarılarak kanama durdurulmaya çalışılmalıdır. Omurga kırığı şüphesi olan durumlarda ise hasta olabildiğince hareket ettirilmemelidir. Hastanın taşınma zorunluluğu varsa sedye, kapı, ahşap plaka vb üzerinde kesinlikle ayağa kaldırılmadan ve oturtulmadan taşınmalıdır.” dedi.


 

“Ezilmede görüntüye aldanmamalı”
Ezilme yaralanmalarında, kas ve diğer yumuşak dokuların hasarı ön planda olduğunu ifade eden Şener, özellikle damar ve sinirlerin hasar görme olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Ezilme durumunda yapılacak ilk tedaviyi anlatan Şener, “Ezilen bölge bir an önce yükseğe kaldırılmalı ve araya havlu, bez vb konarak soğuk uygulanmalıdır. Ezilme yaralanmaların da başlangıçta bazen dış görüntü kötü olmayabilir. Ancak bu ezilmenin ciddi olmadığı anlamına gelmemelidir ve görüntüye adlanılmamalıdır.” diyerek konunun önemine dikkat çekti.


 

Tüm kopmalarda ve kesilerde, kesi veya kopma bölgesine toz toprak veya kimyasal bulaşığı çok fazla ise suyla yıkanmalı ve kesi bölgesi temiz bir havlu ile bastırılarak kanama durdurulmaya çalışılması gerektiğini belirten Şener, “Kopmalarda; kopan kısım çok kirli ise suyla kabaca yıkanıp temizlenmeli ve bir torba içine konarak ağzı sıkıca düğümlenmeli. Daha sonra bu torba buz ve su karışık bir torbanın içine yerleştirilerek nakledilmeli." dedi.


 

“Özellikle gece vardiyalarında daha ciddi iş kazaları gözleniyor”
Ortopedik iş kazalarına genel olarak bakıldığında, hemen hepsinde dikkatsizliğin ve yorgunluk nedeniyle konsantrasyon kaybının etkili olduğunun gözlendiğini belirten Şener, özellikle gece vardiyalarında daha ciddi iş kazaları gözlendiğini, bu nedenle çalışanların işyeri kurallarına çok daha dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.


 

Kaza anında ilk yardım önlemlerinin uygulanması ve kazazedenin acilen en yakın sağlık merkezine ulaştırılmasının şart olduğunu ifade Şener, “Sağlık merkezine gidilirken hastaneyi arayıp haberdar etmek özellikle uzuv kopmalarında hastanenin gerekli ekibi hazırlaması açısından zaman kazandıracaktır. Ayrıca tüm iş kazalarında hasta olası bir ameliyata hazırlık için hastaneye ulaşıncaya kadar aç bırakılmalıdır.” diye konuştu.    (Sezer Özer - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir