Ebola Virüsü Hızla Yayılıyor
Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Müdürü Hatipoğlu, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, ebola salgınında vaka sayısının 4 bin 366`ya, ölümlerin ise 2 bin 218`e ulaştığını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, ebola salgınında vaka sayısının 4 bin 366`ya, ölümlerin ise 2 bin 218`e ulaştığını, virüs yayılma hızı artarken alınan önlemlerin salgını önlemeye yetmediğini bildirdi.
Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı olarak Gine, Liberya, Sierra Leone ve Nijerya`daki ebola salgınını yakından takip ettiklerini söyledi.
Sadece salgını değil, bölgenin ekonomik ve siyasi yapısını da gözlemlediklerini ifade eden Hatipoğlu, bu parametrelerdeki bozulmalar neticesinde, başta temel gıda maddeleri olmak üzere fiyatların yükseltmesinden ve halkın kısıtlı olan gelirlerinin daha da düşmesi sonucu beslenme bozukluklarının artmasından endişe ettiklerini dile getirdi.
Hatipoğlu, Türkiye`de ebola virüs vakasının görülmediğini bildirerek, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ebola salgınında vaka sayısı 4 bin 366 `ya, ölümler ise 2 bin 218`e ulaşmıştır. Virüs yayılma hızı artarken alınan önlemlerin salgını önlemeye yetmediği görülmektedir. Buna karşılık bugün itibarıyla Türkiye’de ebola virüs vakası yoktur" diye konuştu.
Ebola virüsünün özgün bir tedavisinin bulunmadığını, önemli olanın kişinin virüse karşı vücut savunma sisteminin geliştirilmesi gerekliliğine değinen Hatipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ebola virüsü enfekte şempanze, goril, maymun, yarasa gibi vahşi hayvanlardan insanlara bulaşır. İnsandan insana geçiş, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozanın enfekte insanların kan ve vücut sıvılarıyla direkt temasıyla olur. Ayrıca hastanın vücut sekrasyonlarıyla kontamine çevresel materyalle de bulaşma olabilir. 2-21 günlük kuluçka süresinin ardından yüksek ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı, halsizlik, ishal, kusma, karın ağrısı, iştahsızlık belirtileriyle ortaya çıkar. Ağır vakalarda vücutta yaygın döküntü, gözlerde kızarıklık, öksürük, nefes almakta güçlük, boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, hıçkırık, vücut içinde ve dışında kanamalar, karaciğer ve böbrek yetmezliği görülür. Bilindiği gibi ebola virüsünün özgün bir tedavisi yoktur. Burada önemli olan `immun sistem` dediğimiz kişinin virüse karşı savunma sistemidir. Vücudun savunma sistemini artıran faktörlerin başında iyi ve doğru bir beslenme gelmektedir."
Salgın ekonomiyi vurdu
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü`nün yaptığı açıklamaya göre, bölgedeki ebola salgınının tarım sektöründeki rekolteyi etkilediğini, kişilerin sektörden uzak kalmasıyla üretimin azalmasına ve gıda fiyatlarının artmasına sebep olduğunu aktaran Hatipoğlu, bölgedeki halkın hareketlerinin kısıtlanmasıyla gıda maddelerinin pazarlanmasını da etkilediğini anlattı.
Hatipoğlu, paniğin gıda ürünlerinin stoklanmasına, gıda kıtlığına ve bazı ürünlerin fiyatlarının aşırı yükselmesine yol açtığı belirterek, şöyle devam etti:
"Salgın ekonomiyi vurmaya başlamıştır. Yatırımcılar virüs korkusundan bölgeyi terk etmeye ve Batı Afrika`daki ülkelerin gelirlerinde düşme oluşmaya başlamıştır. Halkın açlıkla burun buruna kalabilme riski vardır. Dolayısıyla bölgenin sağlık personeli ve tıbbı malzeme yanında artan bir hızla temel gıda maddelerine de acil ihtiyacı olduğu görülmektedir. Uluslararası toplumun ve yardım kuruluşlarının bu gözle de bölgeye bakmalarında fayda var."