Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Gürcistan'da
Gürcistan ziyaretinin ikinci gününde önemli temaslarda bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Gürcistan Ortodoks Patriği ll. İlia'nın ardından akşam saatlerinde Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili'yi makamında ziyaret etti.
TİFLİS- Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez Gürcistan’daki ziyaretlerine devam ediyor. Görmez Ortodoks Patriği ll. İlia’nın ardından akşam saatlerinde Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili’yi makamında ziyaret etti.
Farklı kültürlerin bir arada yaşaması konusunda nitelikli birlikteliğin sağlanması üzerinde duran Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Birlikte yaşama konusunda benim üstünde durduğum bir kavram var, ‘Nitelikli birliktelik’ diyorum. Toplumların bir arada farklı mekanlarda bir arada yaşaması yetmiyor, bunu nitelikli bir birlikteliğe dönüştürmesi gerekiyor.” dedi.
Nitelikli birlikteliğin üç tane şartıolduğunu da sıralayan Başkan Görmez, şöyle konuştu; “Nitelikli birlikteliğin sağlanması için gereken üç tane şart vardır. Bunlardan birincisi, özgürlük… Çünkü inanç özgürlüğü tüm diğer özgürlüklerden farklı olarak insanın kendini geliştirmesine katkı sağlar. İkincisi, sağlıklı din eğitimi… Eğer bir dini azınlık kendi din eğitimini sağlıklı alamamışsa diğer inançlarla da nitelikli bir birliktelik kuramaz. Bu köşe başında kendi haline bırakılmış bir din eğitimiyle olmaz. Ciddi nitelikli bir din eğitimiyle olur.
Üçüncüsü, mabet konusu… Mabet sadece derme çatma barakalardan oluşan bir yapı değil, gerçekten dini kimliği ifade eden nitelikli binalardan yapılmalıdır. Bunun içinde iki ülkenin Kültür Bakanı arasında bir mutabakat olduğunu biliyorum.”
Artık ülkelerin büyüklüğü sadece ekonomik güçle ölçülmeyeceğini belirten Görmez, “Farklı inançları, kültürleri, medeniyetleri birlikte barış içinde yaşatabilmeleriyle ölçülecektir. Gürcistan'ın bu yönde engin bir tarihe sahip olduğunu biliyorum. Aynı şekilde Türkiye'de farklı inançları birlikte yaşatma konusunda örnek olmuş bir ülkedir. İki ülkenin din kurumları arasındaki ilişkiler sadece iki ülkeye değil, bölgeye de faydalı olacaktır.” İfadelerine yer verdi.
“Patrikİlia’nın Türkiye’ye ziyareti önemliydi”
Patrik’in Türkiye'ye önemli bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Görmez, “Sadece Ankara'ya resmi bir ziyaret değil, aynı zamanda kadim Gürcü kiliselerini de ziyaret ettiler,
Biz bundan büyük bir mutluluk duyduk. Sonra saygıdeğer Patrik şahsımı ve heyetimi Gürcistan'a davet etti. İki gündür önemli temaslarda bulunuyoruz.” Diye belirtti.
“Siyaset çok kültürlülüğü yönetmekte zorluk çekti”
Küreselleşmeden sonra farklı dinleri ve inançları bir arada yaşatmanın güç hale getirdiğini sözlerine ekleyen Gömez, “Bu yüzyılın başında Batı filozofları yüzyılın sonuna geldiğimizde dinin son bulacağını söylüyordu. Fakat din giderek güçlendi. Yüksek bir değer haline geldi. Bütün dinler, inançlar iç içe geçti, komşu oldu. Çağdaş dünya için bu yeni bir durumdu. Bu çeşitliliği yönetmekte zorluk çekmeye başladı. Siyaset çok kültürlülüğü yönetmekte zorlandı. İtiraf edelim ki, biz din adamları da siyasetçilere bu konuda yardım etmekte geciktik. O yüzden iki ülkenin dini kurumları arasındaki bu ilişkinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. İki kurum arasında ortak bir komisyon oluştu. Bu komisyon her Türkiye’de hem Gürcistan'da en küçük sorunların masaya yatıracak.” İfadelerini kullandı.
Her iki ülkenin dini kurumları olarak iki dost ülkenin ilişkilerinin bu seviyeye gelmiş olmasından duyduğum memnuniyeti dile getirdiğini sözlerine ekleyen Görmez, “İki ülke vatandaşlarına, belki de dünyada ilk örnekleri olarak pasaportsuz seyahat imkânı sağlandığı için hem size hem de Türkiye makamlarına teşekkürlerimi belirtmek istiyorum.” Şeklinde devam etti.
Cumhurbaşkanı Margvelaşvili ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu ziyaretin tarihi bir ziyaret olduğunun altını çizdi. İki ülkenin ilişkilerinin bu ziyaretle yeni bir aşamaya geçtiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, şöyle konuştu;
“Ziyaretiniz için sizlere müteşekkirim. Sizin bu ziyaretiniz tarihi bir öneme sahiptir. Bu ziyaretinizle iki ülke arasındaki ilişkiler yeni bir aşama kaydedecektir. Bu anlamda ziyaretiniz son derece önemlidir. Sizin Patrikhaneyle yaptığınız görüşmeler ilişkilerin gelişerek devam etmesini sağlayacaktır. Patrikhaneyle sizin kurumunuzun arasında oluşturulan ortak komisyon, ülkelerimizi birbirine bağlayacaktır. Ben her türlü katkıyısağlamaya hazırım.” (İLKHA)