• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
YYÜ'de artık organ nakli de yapılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi bünyesindeki Organ Nakli Merkezi hizmete girdi. İlk hastalarını kabul eden Van Yüzün Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Türkiye’de çok ciddi bir ihtiyaç haline gelen organ naklinde, hastalara ve bağışçılara sunduğu ayrıcalıklarla öne çıkmayı planlıyor.

“Organ nakli ülkemizde gerçekten çok önemli”
Organ Nakli Merkezi’nin resmen kurulduğunu kaydeden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Peyami Battal, “Van ve yöremizdeki 2-2,5 milyon insana hitap eden hastanemizin her geçen gün güçlendirilerek daha üst düzeyde hizmet verebileceği noktasında bir sizlere söz vermiştik. Bugün o adımımızdan bir tanesi olanı birlikte müşahade ediyoruz. Oda organ nakli, organ nakli ülkemizde gerçekten çok önemli.”dedi.

“Gerekli eğitimler alındı”
Merkezi açılışı öncesi alınan eğitimlere de değinen Rektör Battal, “Böbrek nakli bölgemizde çok önemli, bunun için arkadaşlarımızın altyapısı oldukça iyiydi. Ama biz dedik ki bir yıl daha gitsinler Türkiye’de bu anlamda çok güçlü olan bir hastanemizde kurs alsınlar ve aldılar. O hastanelerde de çok sayıda böbrek nakli yaptılar. Belgelerini alıp bize geri döndüler. Daha sonra biz müracaatımızı yaptık ve Sağlık Bakanlığından bir ekip gelip bizim merkezimizi inceledi. Organ nakli yapılabileceğine karar verdi ve ruhsatını tanzim edip bize gönderdiler.” şeklinde konuştu.

“Çok vasıflı bir işe adım attık” 
Van’da sağlık turizminin hareketleneceğini belirten Battal, “Bundan böyle 7-8 milyon hastamıza hizmet vermeye devam edeceğiz. Ben merkezimizin bu sürece kadar gelmesine katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Çok vasıflı bir işe bugün adım attık. Bu merkezde hastalarımıza hizmet verecek olan arkadaşlarımızın altyapıları çok güçlü ve Türkiye’de böbrek naklinde söz sahibi olan hocalarla beraber çalıştılar. Bu konuda hocalarımız oldukça tecrübeli ve deneyimli. Organ nakli aşağı yukarı bir kardeşlik, bir vatandaşlık görevi haline geldi. Böbrek hastası olan vatandaşlarımızın yakınlarının o hastalarına böbreklerini nakledebilmeleri ve hibe edebilmeleri hususunda biraz daha rahat olmalarını ve ayrıca ömrünü tamamlayıp değişik vesilelerle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarının da organ nakli ile ilgili artık bazı adımlar atması gerekiyor. Zira artık hepimiz için ne zaman hangi bölüm, hangi organ gerekli olacak kestiremiyoruz. Bu anlamda en önemli kaynağı biz oluşturuyoruz.” ifadelerini kullandı.


“Türkiye’de 60 bin organ nakli bekleyen insan var”
Laparoskopik Obazite ve Diyabet Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Aziz Sümer ise Türkiye’de yaklaşık 60 bin organ nakli bekleyen ve diyalize giren hasta olduğunu belirterek, “Türkiye’de organ nakli son dönemler gelişen ve Avrupa standartlarına ulaşan hem medikal, hem cerrahi hem de fotopedia bakımı açısından dünya standartlarına ulaşan bir birim departman oldu. Türkiye genelinde maalesef yılda 3 bin böbrek nakli yapabiliyoruz. Yılda bekleme listesinde olan 5 bin ile 7 bin arasında hastamızı da böbrek nakli beklerken kaybediyoruz. Bizim maalesef Türkiye’de böbrek naklinde yüzde 80’ne yakın canlı vericiden böbrek nakli yapılıyor. Fakat kadavradan böbrek nakli sayımız çok düşük. Yaklaşık yüzde 20 böbrek nakli yapılabiliniyor.”dedi.

Doç. Dr. Özgür Kemik ise bölgede çok sayıda kronik böbrek yetmezliği hasta olduğunu belirterek, “Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarımız artık tedavileri için başka illere gitmelerine gerek yok.” şeklinde konuştu.

Daha sonra Organ Nakli Merkezi’ni dolaşan YYÜ Rektörü Battal, merkez hakkında bilgi aldı.

Öte yandan 13 odadan oluşan Organ Nakli Merkezi’nde 2 Doç. Dr. 8 hemşire ve 7 personel görev yapacak.(Hacı Yılmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir