• DOLAR 32.446
  • EURO 34.771
  • ALTIN 2441.168
  • ...
"Sağlık temel insan haklarından biridir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN – “Halk Sağlığı Haftası” münasebetiyle yazılı bir basın açıklaması yapan Batman İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar,  sağlığın anayasada yer alan temel insan haklarından biri olduğunu vurguladı.


Yaptığı açıklamada, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yıl Eylül ayının ilk haftasının “Halk Sağlığı Haftası” olarak kutlandığını söyleyen Acar, “Sağlık, anayasamızda yer alan temel insan haklarından biridir. ‘Halk Sağlığı’ kavramı ise, çok geniş bir alanı kapsamakta olup, engin bir deniz gibidir. Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, eğitimler düzenleyip toplum bilincini artırarak hastalık meydana gelmeden önlemek ve hayat standardını yükseltmek, halk sağlığı çalışmalarının ana amaçlarıdır. Halk sağlığında öncelik, mevcut sağlık durumunun devamının sağlanmasıdır. Bu yüzden daha bebeklik ve çocukluk çağlarında aşılama faaliyetleri ile başlayan koruyucu sağlık hizmetleri bu alanda verilen ilk hizmetlerdir.” dedi.


Bulaşıcı hastalıkların halk sağlığını tehdit eden sorunlar olarak karşımıza çıktığını belirten Acar, “Önceki yıllarda halk sağlığı çalışmalarını daha çok kolera, tifo gibi salgın hastalıklara karşı korunmada alınması gereken önlemler oluşturmaktaydı. Günümüzde ise; tedavi süreci uzun ve maliyeti yüksek hastalıklar; ulaşım imkânlarındaki artış nedeni ile özellikle bulaşıcı hastalıklar tehdit edici konumlarını sürdürmekte ve halk sağlığını tehdit eden sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bağışıklama faaliyetlerinde alınan yollar birçok hastalığın elimine edilmesini sağlamış, halkın sağlığının korunmasında önemli mesafeler kat edilmiştir. Günümüzde ise daha farklı hastalıklarla karşı karşıya kalınmış bulunulmaktadır.” diye konuştu.

Batman’da da hem yaşam kalitesini yükseltmek hem de hastalıkları oluşmadan önce önlemek için halk sağlığına yönelik koruyucu hekimlik çalışmalarının artarak sürdürüldüğünü belirten Acar, "İnsan sağlığının korunması amacıyla,
- Sağlıklı Beslenme,
-Obezite İle Mücadele,
-Hareketli Yaşam,
-Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararları,
-İçme ve Kullanma Suyu Sanitasyonu,
-Kanser Taramaları,
-Tuz Kullanımı gibi konularda eğitici çalışmalar yapılmaktadır.” dedi.  (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir