• DOLAR 34.226
  • EURO 37.917
  • ALTIN 2914.073
  • ...
Bursa Tabip Odasından termik santrale tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bursa Tabip Odası Başkanı Ertuğrul Aydın, DOSAB'a kurulması planlanan termik santrale yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Ülkede gündemin çok hızlı değiştiğini ifade eden Aydın, “Türkiye’de gündem o kadar hızlı değişiyor ki son İstanbul'da yaşanan rezidanslardaki cinayetlere değinmeden geçemeyeceğim.”dedi.

İstanbul Tabip Odasının 15 Mayıs tarihinde attığı bir tweet'le kazanın yaşandığı inşaatlarda 8-10 işçinin hayatını kaybedeceği şeklinde uyarı yaptığını dile getiren Aydın, “Tabii ki hiç dikkate alınmıyor, gülüp geçiliyor. Soma'da yaşanan faciada 301 işçimiz hayatını kaybediyor, arkasından ‘Ölüm bu işin fıtratında var’ deniyor ve bizlere 100 yıl öncesine dönüp 19. Yüzyılın sonlarında İngiltere'de meydana gelen maden kazaları örnek veriliyor, âmâ son 10 yılda Almanya'da maden kazalarında kimsenin ölmediği söylenmiyor.”ifadelerini kullandı.

“Kömürlü termik santraller küresel ısınmanın başlıca kaynağıdır”
Sanayileşmenin başlamasından bu yana, çoğunlukla karbon dioksitten oluşan endüstrinin yol açtığı sera gazlarının artan emisyonları nedeniyle yerkürenin enerji dengesinin değişmekte olduğunu söyleyen Aydın, “Son iki yüz yıldan bu yana karbon dioksit birikiminden dolayı, atmosferde hapsolan kızılötesi radyasyon miktarı artmıştır. Bu artış aynı zamanda küresel sıcaklık artışı ile birlikte iklim değişikliklerine de yol açmaktadır. Karbon kirliliği iklim değişikliğine yol açan en önemli etmenlerden birisidir; küresel ısınmayı artırır, deniz seviyesini artırır, hava ve yağış rejimlerinde değişikliğe yol açar, ekosistemde, habitatta ve tür çeşitliliğinde değişime yol açar. Bu değişimler dünyanın her yerinde insanların sağlığını ve refahını tehdit etmektedir.”şeklinde konuştu.

“Kömür, dünya üzerinde en büyük kirlilik yaratan enerji kaynağı ve küresel karbondioksit (CO2) emisyonlarının tek başına en büyük sorumlusudur.” diyen Aydın, Tüm dünyada her yıl kömürlü termik santrallerin 11 milyar ton CO2 salımına neden olduğunu,  yeni termik santral planları aynen devam etmesi halinde kömür kaynaklı CO2 salımlarının 2030 yılına kadar yüzde 60 oranında artış göstereceğini bildirdi.

“Kömürlü termik santraller yüksek miktarda karbon dioksit salınımına da yol açar”
Kömürlü termik santrallerin, kömürün yakılmasından kaynaklanan yüksek miktarda hava kirleticisini havaya salmalarının yanı sıra, yüksek miktarda karbon dioksit salınımına da yol açacağını ifade eden Aydın, Ekim 2011’de aralarında tıp birlikleri, tıbbi araştırma enstitüleri ve halk sağlığı kurumları da bulunan 500’ün üzerinde akademisyen ve uzmandan oluşan büyük bir grubun, hükümetlere sağlık üzerine en zararlı etkileri olduğu bilinen linyitle çalışanlar başta olmak üzere aşamalı olarak kömürlü termik santrallerden vazgeçmeleri çağrısında bulunduklarını söyledi.

Türkiye ve Bursa’da yeni kömürlü termik santrallerin kurulmaya çalışılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Aydın, “Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Altepe’yi, başkanı olduğu Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin misyonu ve Dünya Sağlık Örgütü’nün hava kirliliği ile ilgili kararlarına dayalı olarak Bursa’da kurulması için girişimde bulunulan DOSAB kömürlü termik santralına karşı çıkmaya çağırıyoruz.”ifadelerine yer verdi. (Zeki Aras - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir