Dünya'da her yıl bir milyona yakın insan intihar ediyor
Mersin Halk Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl yaklaşık olarak 1 milyon insanının intihar sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.
MERSİN- Mersin Halk Sağlık Müdürü Doktor Aytekin Kemik, 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü olmasından dolayı yazılı bir açıklamada bulundu.
Kemik açıklamasında, intiharın hayatı sonlandıran bir tehdit olmasına karşın, önlenebilir bir sorun olduğuna dikkat çekti. Kemik şöyle devam etti: “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl yaklaşık 20 milyona yakın kişi intihar girişiminde bulunmakta ve yaklaşık 1 milyon kişi intihar sonucu hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde 2013 yılında 3 bin 189 kişi, son 10 yılda ise yaklaşık 28 bin kişi intihar sonucu hayatını kaybetmiştir. 2013 yılında intihar edenlerin yüzde 72,7’sini erkekler, yüzde 27,3’ünü kadınlar oluşturmaktadır.” Dedi.
Dünyada 15-24 yaş grubu intiharların en fazla görüldüğü grup olduğunu ifade eden Kemik, “Ülkemizde de tüm intiharların yüzde 25’i bu yaş grubunda gerçekleşmektedir. Genellikle ölümle sonuçlanan intiharların erkeklerde daha yüksek olmasına karşın, 15-24 yaş arası grupta kadınlarda intihar oranları daha fazla bildirilmiştir” diye ifade etti.
Kemik, intihara meyilli olan insanları hastalıklarına göre şöyle gruplandırdı: “İntihar strese neden olan yaşam koşullarına tepki veren kişilerden, ağır ruhsal rahatsızlığı olan hastalara kadar geniş bir popülasyonda görülebilmektedir. Bununla birlikte büyük ölçüde ruhsal hastalıklar temelinde ortaya çıkan bir davranıştır. Başta depresyon olmak üzere ruhsal hastalıklar intihar riskinde 10 kat artışa sebep olmaktadır. İlişki sorunları, ekonomik kayıplar, yalnızlık, düş kırıklığı, utanç, aşağılanma, başarısızlık, aile içi çatışmalar gibi zorlayıcı hayat olayları da intihar riski ile ilişkili bulunmuştur; ancak bu risk faktörleri genellikle tek başına intihar sebebi değildir.”
İntihar eğiliminde olanlara psikososyal destek
İntiharın hayatı sonlandıran bir tehdit olmasına karşın, önlenebilir bir sorun olduğuna dikkat çeken Kemik daha sonra, “İntihar eğilimi olan kimselerin yardım almalarını kolaylaştırmak için toplumda bu konudaki duyarlılık arttırılmalıdır. Mersin ilimizde intihar girişimleri ve diğer kriz durumları ile karşılaşan kişilere ve ailelerine uygun zamanda, gerekli psikososyal desteğin verilmesi amacıyla Mersin Devlet Hastanesi, Toros Devlet Hastanesi ve Tarsus Devlet Hastanesi bünyesinde Acil serviste intihar girişimlerine psiko-sosyal destek ve Krize Müdahale Birimleri’ hizmet sunmaktadır.” Bilgisine yer verdi. (Osman Öksüz-İLKHA)