• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

DİYARBAKIR - Diyarbakır ve Malatya’nın onur konuğu olarak katıldığı İzmir Enternasyonal Fuarı için İzmir’e gelen Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (DTSO) oluşan bir heyet, Ege Bölgesi Sanayi Odasını (EBSO) ziyaret etti.

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Başkan Yardımcıları Metin Aslan, Mesut Altın ve meclis üyelerinden oluşan heyet, EBSO yetkilileriyle bir araya geldi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ziyarette yaptığı konuşmada, Diyarbakır’ın gün geçtikçe büyüyen ve gelişen bir şehir olduğunu belirtti. Yatırımcılarını şehre ve bölgeye yönlendirmek için ellerinden gelen bütün gayreti göstereceklerini söyleyen Yorgancılar, “Kuzey ve güney komşularımızda savaş hâkim olmasına rağmen ve ekonomi durgun seyrederken biz çok daha fazla üretmeliyiz. Her zamankinden fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var.” dedi.

“Diyarbakır tarım arazisi bakımından Türkiye’nin 8. büyük şehri”

Diyarbakır’ın tarım arazisi bakımından Türkiye’nin 8. büyük şehri olduğunu belirten DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar ise, Diyarbakır’da tarıma dayalı sanayinin gelişebileceğini vurguladı.

Çalışılabilir nüfus oranının Diyarbakır’da fazla olmasının doğru değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Sayar, “Diyarbakır Türkiye’nin en büyük 12. Büyük ili, bir milyon 650 bin nüfusu var. Yüzölçümü olarak da Türkiye’nin 8. büyük ilidir. Çalışabilir nüfusumuz toplam nüfusumuzun yüzde 60’ını oluşturmaktadır. Yine 24 yaş nüfusumuz toplam nüfusumuzun yüzde 57’sine tekabül ediyor. Çalışabilir nüfusumuzun fazla olması büyük bir avantaj ama bunu doğru değerlendirmeliyiz.” şeklinde konuştu.

“Diyarbakır yatırımcı için fırsattır”

6. teşvik bölgesinde yer alan Diyarbakır’ın en avantajlı bölgelerde yer aldığını ve yatırımcıların bu avantajı doğru değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Sayar, “Diyarbakır, yatırımcı için fırsattır. Yatırımcı geldiği zaman organize sanayi bölgesinde ücretsiz yer tahsisi yapıyoruz. Birçok şehirde astronomik rakamların talep edildiğini biliyoruz. Yine organize sanayi bölgesinde yatırım yapan sanayici 12 yıl boyunca işçi ve işveren priminden muaf oluyor. Bu yatırımcı açısından çok önemli bir avantajdır. Bununla KDV muafiyeti söz konusudur.” diye belirtti. (Hamza Adiyaman – İLKHA)