• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Silopi'de çiftçiler pamuk hakkında bilgilendirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Silopi ilçesine bağlı Kapılı köyünde ‘Tarla Günü’ etkinliği düzenlendi. Etkinlikte çiftçiler pamuk entegre mücadele sistemi hakkında bilgilendirildi.

Bilgilendirme programına; Silopi Kaymakamı Suat Demirci, DZMAİ Müdürü Mehmet Kılıç, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Osmanoğlu, Ziraat Mühendisleri Akan Durucan, Şehmus Tekin, Mehmet Özildaniz, Vedat Rüstemoğlu, Bilal Buğday, Muhammet Sami Eren ile çevre ilçelerden ve Silopi merkezine bağlı köylerinde pamuk üretimi yapan yaklaşık 50 üretici katıldı.

Pamuk üretimi hakkında bilgi veren İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Osmanoğlu, 2014 yılında ilçede yaklaşık 15 bin dekar pamuk alanında pamuk entegre mücadele sistemi çerçevesinde pamuk yetiştiriciliği yapıldığını söyledi. Osmanoğlu, " Kapıköy, Buğdaylı, Başköy, Çardaklı, Üçağaç ve Pınarönü köylerinde Pamuk entegre mücadelesi yürütülüyor. Pamuk entegre mücadele ilçemizin belli yerlerine feromon tuzak sistemi kurularak yürütülür. Sürdürülebilir tarımsal üretimi ve kalkınmayı sağlar. Kaliteli verim ve yüksek verim elde etmeyi sağlar. Ürünlere zararlı olan organizmaların ilaç direncini azaltır. Doğayı ve insan sağlığını korur. Faydalı organizmaların popülüsyonu artarak zararlı organizmaların baskı altında tutulmasını sağlar. Gereksiz ilaç kullanımını azaltarak maliyet girdilerini azaltır. Üreticilerin sezon sonunda daha yüksek kazanç elde etmesini sağlar" dedi.

“Pamuk entegre koruma projesi kapsamında sınavlar yapılıyor”
DZMAİ Müdürü Mehmet Kılıç ise, "Son birkaç yıl içerisinde Bakanlığımız bir eğitim revizyonuna girdi. Bu yüzden eğitimlerimizi hem teorik hem de tarlada eğitim görebiliyoruz. Pamuk entegre koruma projesi kapsamında sınavlar yapılıyor ve sınavda başarılı olan arkadaşlara sertifika veriyoruz. Birçok arkadaşımız da bu eğitimi en iyi bir şekilde geçen sene aldı. Bu eğitimimizden bir tanesi de tarlada çiftçiyle beraber sorunlarını görüp tartışmak ve çözüm bulmaktır. Ülkemiz tarım ve tekstil alanında dünyada bilinen bir ülke. Bunun için pamuk üretimini daha ciddi yapmalıyız. Eğer ilaçlarımızı usulüne uygun kullanmazsak canavarları geliştiririz ve direnç kalmaz. Bu sebeple bazı böceklerimiz o ilaçlara karşı bir direnç kazanmış olup çoğalırlar. Böcekler arasında iletişim çok farklıdır. Kurduğumuz bu tuzaklar böceklerden korunmak için cinsel çekici feromon tuzaklarıdır. 50 metreden karşı cinsi çekme özelliğine sahiptir. Bu tuzağa kapılan hayvanlar pamuğa zarar vermeden etkisiz hale getirilir. Pamuk entegre projesi kapsamında Türkiye de pamuk üretimini en iyi yapan ülke Şırnak’ın Silopi ilçesidir" diye konuştu.

Ziraat Mühendisi Mehmet Özildaniz ise, "Pamuk entegre eğitimini alarak pamuk entegre mücadelesini yürütüyorum burada. Şu anda burada bir feromon tuzak dediğimiz yaklaşık 2 ay önce bizim kurduğumuz bir tuzak vardır. Pamuk entegre projemizin genel amacı bütün mücadele sisteminin, yetiştiricilik, teknik, fiziksel mücadele olsun, bütün mücadele sistemlerini bir arada yürüterek, gerek çiftçimiz olsun gerekse üreticilerimiz olsun en yüksek verimle, en düşük maliyetle, nasıl daha fazla ürün elde edebilir diye o programın içinde çalışıyoruz. Burada 4 bin dönümlük bir alan var, Çardaklı Başverimli beldesi Kapılı köyünde 8 bin dönüm, diğer köylerimizde de yaklaşık 5 bin dönüm vardır. Toplam projemizin genel büyüklüğü 15 bin dekardır" şeklinde konuştu. (İlyas Tunç – İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir