• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Öğretmenlere çevre eğitimi kursu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) toplantı salonun başlayan ve 5 Eylül tarihine kadar devam edecek olan “Çevre Konulu Hizmetiçi Eğitici Eğitimi Kursu” yoğun katılımla başladı.

Kursa, Van Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, ÇEKUD Van İl Temsilcisi Doç. Dr. Tahir Kahraman, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Cengiz Adıgüzel, mühendisler ve öğretmenler katıldı.

Çevre Konulu Hizmetiçi Eğitici Eğitim’de teknolojik ürünlerin, aşırı tüketim alışkanlıklarının, israf ve gösterişe dayalı ben merkezli yaşam felsefesinin, endüstriyel kirlenme ile başlayan çevre sorunlarını son derece genişlettiği göz önünde bulundurularak halkı bilinçlendirmede öğretmen-öğrenci arasındaki etkili eğitim-öğretim yöntemi araç olarak kullanılacak.

“İçinde yaşadığımız çevre giderek yaşanılmaz bir hal almaktadır”
Van Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, çevre konusunun çok önemli bir konu olduğunu belirterek, “İçinde yaşadığımız çevre bilinçsiz tüketim sonucu, bilinçsizce davranışlar sergilenmesi sonucu da giderek yaşanılmaz bir hal almaktadır. Bugün Van basının takip ettiğimiz de görüyoruz ki Van Gölü her geçen gün giderek kirleniyor. Belki duyarlılığı artırmak için yazılmış bir haber. Ama gerçekten bizim içinde yaşadığımız çevre yani Van için düşündüğümüz zaman Van’daki çevrenin Türkiye’de bir prototip olarak algılandığı zaman ne kadar kötü bir durumda olduğu ve bunların bizim tarafımızdan insan eliyle kirleniyor olması, yüce Allah’ın bize bahşettiği bu güzel doğa ortamının giderek bizi ölüme doğru sürüklediğini de aslında farkında olmamız lazım.” dedi.

“Model olarak çocuklarımıza göstereceğimiz çok önemli davranışlar vardır”
Kırekin, çevre bilincini en iyi yansıtacak olanların öğretmenler olduğunu belirterek, “Çünkü biz çocuklarımızı gerçekten çevreye duyarlı bir şekilde yetiştirirsek Türkiye’de zaten toplumun 3’te birini çocuklar işgal etmektedir. Bir milyona yakın öğretmenin eliyle bu duyarlılığın Türkiye’de yaygınlaşıyor olması bence büyük bir duyarlılık oluşturacaktır. Bir günde olabilecek işler değildir. Tabi ki bir süreç işidir, bir bilinçlendirme işidir. Ben bu bilinçlendirmenin de iyi şekilde öğretmenlerin vasıtasıyla topluma yansıtılacağına inanıyorum. Bu nedenle bizim ÇEKUD ile yapmış olduğumuz iş birliği çok önemli bir konudur. Bu bir algı meselesidir. Bu algıyı oluşturduktan sonra giderek yaşamsal bir davranış şekline dönüşür. Bence bu çok önemlidir. Hepimizin model olarak çocuklarımıza göstereceğimiz çok önemli davranışlar vardır. Ben bunun en doğru yöntemle öğretmenler tarafından yansıtılacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.


Program çerçevesinde; ‘Çevre ve Ahlak, Ormanların Önemi, Ormanların Faydaları, Türkiye’nin Orman Alanları, Doğa Koruma ve Biyolojik Çeşitlilik, Ekoloji, Çevre Kirliliği ve Etkileri, Çevre Kirliliğini Önlemek İçin Alınacak Önlemler,  Küresel Isınma, İklim Değişikliği,  Atıklar ve Geri Dönüşüm, Yenilenemez Enerji Kaynakları, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Enerji Kirliliği, Enerji Verimliliği’ gibi çevre konuları öğretmenlere özlü biçimde aktarılacak, eğitimin son gününde ise yerel çevre sorunları ile ilgili atölye çalışması yapılacağı belirtildi.

Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri Bakanlıkları Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü’nde eğitici görevlendirerek kursa destek verilirken, Eğitim Programı ÇEKUD Van İl Temsilciliği, Lokman Hekim Hastaneleri ve Van Bilgi Derneği'nin işbirliği ile gerçekleştiriliyor. (Hacı Yılmaz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir