Ağrı'da sağlık alanındaki sorunlar ciddi boyutta
Sağlık alanında birçok sıkıntının olduğu Ağrı'da önlemlerin alınmamasından dolayı sorunlar büyüyor. Ağrı ve ilçelerinde sağlık personeli eksikliği en büyük sorun olarak görülüyor.
AĞRI - Sağlık alanında ciddi sıkıntıların olduğu Ağrı ve ilçelerinde sorun ciddi boyutlara ulaşıyor. Özellikle doktor ve cihaz eksikliği büyük sorunlara yol açıyor.
Eksiklikler yüzünden hastaların Erzurum'a sevk edilmesine tepki gösteren Ağrılılar, "Biz insan değil miyiz? Erzurum’da yaşayanlar insan da Ağrı’dakiler nedir?” diye sordu.
Ağrı’nın Taşlıçay ilçesine bağlı Yukarı Dumanlı köyünde ikamet eden Sıddık Arslan, şeker hastası olan ağabeyini, Taşlıçay Devlet Hastanesi Acil Servisinde doktor olmadığı için Ağrı Devlet Hastanesine getirmek zorunda kaldığını söyledi.
“Felç geçiren ağabeyimin için ambulans istedik, doktor yok diye vermediler”
Ağabeyinin şeker oranının 505’e yükseldiğinden dolayı felç geçirdiğini söyleyen Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: "Ağabeyimin şeker oranı çok yükselmiş ve bundan dolayı felç geçirmiş. Bana haber verdiler. Ağabeyimi hemen aracımıza bindirdik, 8 kilometre uzaklıktaki Taşlıçay merkeze götürdük. Taşlıçay Devlet Hastanesi Acil Servisinde doktor olmadığından dolayı kimse müdahale yapmadı. Doktorun neden olmadığını sorduk, 'Bir gün çalışıp, bir gün izinlidir’ sözleri ile cevap verdiler. Ağabeyim orada bayıldı, şekerini ölçtüler oran 505’e yükselmişti. Ambulans verin ağabeyimi Ağrı Devlet Hastanesine götürelim dedik. Yalnız doktor yok diye ambulans vermediler. 15 dakika uğraştık adam devreye soktuk o şekilde bize ambulans vermek zorunda kaldılar. Hastanemiz ve ilçemiz sahipsiz. Yetkililerin biran önce önlem almaları gerekiyor."
“Doktorlar geçiştirmelik ilgilenip baştan savıyorlar”
Eleşkirt’in Goncalı köyünde ikamet eden İsmail Çay, eşinin 5 yıldır felçli ve yatalak olduğunu dile getirerek, aramalarına rağmen evlerinde evde bakım hizmeti verilmediğini söyledi.
Bu durumdan dolayı Ağrı’ya sık sık gelmek zorunda kaldığını sözlerine ekleyen Çay, "Eşim 5 yıldır sırtüstü yatıyor. Doktor, aile hekimine yönlendirdi. 4-5 defa aracım ile aile hekimine gittim ama evime gelmediler. 5 yıldır uğraşıyorum Evde Bakım Hizmetleri evimize gelip de tedavi gerçekleştirmiyor. Eleşkirt’ten alıyorum Ağrı merkeze getiriyorum. Yazık günah değil mi? Hastamızı getiriyoruz Ağrı’ya, burada bir çalışan doğru dürüst ilgilenmiyor. Halimiz içler acısı, yetkililer gelip bu halimizi görsünler. Doktor hastanın başına gelip geçiştirmelik olarak bir şeyler yapıp resmen başından savıyor. Yıllardır gösterdiğim çabalar sonuçsuz kalıyor, kimse ilgilenmiyor. Ağrı’ya ayrımcılık yapıyorlar. Erzurum’a gösterdikleri ilgiyi Ağrı’ya göstermiyor yetkililer. Burası da bir ildir. Ağrı’dakiler insan değil mi? Buradakiler Müslüman değil mi?" diye konuştu.
“Halimize bir çare bulunsun”
Ağrı Ballıbostan köyünde ikamet eden A. Vahap Polat, Ağrı Devlet Hastanesinde sadece bir ultrasyon cihazının olduğunu ve bir ultrasyon için uzun süre beklemek zorunda kaldıklarını belirtti.
A. Vahap Polat, "Cuma günü ultrasyon için Ağrı Devlet Hastanesine geldim. Sabah erkenden geldim, sağlık çalışanları ‘Kahvaltı yapmadan gel’ dedikleri için aç karınla geldim. Saat 14.00’a kadar beklettiler beni. Başhekime giderek şikayet etmeme rağmen ilgilenmedi. Başbakan’a sesleniyorum. Halimize bir çare bulsun. “ ifadelerini kullandı.
Ağrı ilinin sağlık alanında birçok eksiği olduğunu söyleyen Özden, konuşmasının devamında Mustafa Özden de, "Ağrı’da onkoloji bölümü doktoru yok. Babam mide kanseri sık sık Erzurum’a gitmek zorunda kalıyoruz. Ağrı’da ortopedi, cilt, KBB ve hastane bile sayılmayan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ise başlı başına bir sorun." dedi.
İsmail Taşdemir ise, adlı vatandaş ise Ağrı’nın tam teşekküllü bir hastanenin yapılması gerektiğini ve insanların ihtiyacına göre cihazların yerleştirilmesi gerektiğini kaydetti. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)