İlk Hac Kafilesi 1 Eylül`de Yola Çıkıyor
Kutsal topraklara gidecek hacı adayları için geri sayım başladı.
Hac farizasını yerine getirmek amacıyla kutsal topraklara gidecek adaylar için geri sayım başladı. Türkiye`den bu yıl görevliler dahil 61 bin 300 kişi hac farizasını yerine getirmek amacıyla kutsal toprakları ziyaret edecek. Hacı adaylarının bulunduğu ilk kafile 1 Eylül`de törenle uğurlanacak.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, AA muhabirlerine yaptığı açıklamada, ilk hac kafilesinin 1 Eylül itibarıyla Medine`ye intikal etmek üzere yola çıkacağını belirtti.
Kutsal topraklardan dönüşlerin 8 Ekim`de başlayacağını ve 30 Ekim`de sona ereceğini ifade eden Günenç, ilk hac kafilesinin Esenboğa Havalimanından törenle uğurlanacağını dile getirdi.
Günenç, bu yıl görevliler dahil 61 bin 300 vatandaşın hac farizasını yapmak üzere Suudi Arabistan`a gideceğini kaydetti.
Bunlardan 22 bin 231 kişinin şirketler aracılığıyla, kalan yüzde 60`lık kısmının ise Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonuyla hacca gideceğini ifade eden Günenç, "Ayrıca 8 bin vatandaşımız da Avrupa, ABD, Avustralya ve Kanada`dan organizasyonumuzda iştirak edecekler. Şehit ve gazi kontenjanında da 600 kişi faydalandı" dedi.
Hacı adaylarının yüzde 53`ünü kadınların oluşturduğunu belirten Günenç, en yaşlı hacı adayının 94 yaşında en gencinin ise annesiyle gidecek 15 günlük bir bebek olduğunu bilgisini verdi.
HACDA 5 BİN GÖREVLİ HİZMET VERECEK
Günenç, kafile başkanları, din görevlileri, karşılama ve konaklamaya yardımcı olacak görevlileriyle sağlık çalışanlarından oluşan yaklaşık 5 bin kişinin, hac sırasında hizmet vereceğini anlattı.
Ekiplerin, hacılara dini rehberlikte dahil olmak üzere her türlü hizmeti sunacağına dikkati çeken Günenç, "Görevlilerimiz, organizasyonda hiçbir boş alan bırakmadan her yerde hizmet verecek. Hacımız nereye intikal etse orada görevlimiz olacak" ifadelerini kullandı.
"KALBEN VE RUHEN HAZIRLANMALILAR"
Günenç, hacı adaylarına maddi ve manevi olarak hacca hazırlanmaları tavsiyesinde bulundu.
Hac yolculuğu öncesinde kalben ve ruhen hazırlanılmasının önemine değinen Günenç, şöyle konuştu:
"Manen bir hazırlık olmadığı zaman maddi hazırlığın da çok bir anlamı olmuyor. Hacı adaylarına, diğer maddi hazırlıklarını yapıp sağlıklarını korumaları, kendilerine iletilen bilgileri iyi anlamaları ve gereğini yapmaları konusunda tavsiyesinde bulunuyoruz. Bu ibadet yolculuğudur. İbadetin gereği neyse onu yapmalarını arzu ediyoruz."
"MEŞAKKATLERİ GÖĞÜSLEMEYE HAZIR OLMALARI GEREKİYOR"
Günenç, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak hacı adaylarına ibadetlerini eksiksiz yapabilmeleri için rehberlikte bulunacaklarını vurguladı.
Her türlü yardımda bulunmalarına rağmen işin çoğunun hacılara düştüğünü aktaran Günenç, şunları kaydetti:
"Hacı adaylarımızın, kendilerini hazırlayıp, hac yolculuğunda karşılarına çıkacak meşakkatleri göğüslemeye hazır olmaları gerekiyor. Çünkü biz ne kadar tedbir alsak da maalesef zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz. İşin tabiatında bu var. Peygamberimiz de hacca gidenlerin toza toprağa belenmesi gerektiğini hadislerinde ifade ediyor. Öyle de oluyor zaten."