• DOLAR 34.599
  • EURO 36.614
  • ALTIN 2916.227
  • ...
Genç bilim adamları Bitlis`te
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, Bitlis Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen gezi Bitlis Kalesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Gülsen Baş başkanlığında gerçekleştirildi.

Başbakanlık Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, genç bilim insanlarının bölgeyi kendi gözleriyle görmelerini istediklerini ve bu kitabi değil, şahidi bir gezi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Karataş, sanat tarihi alanında çalışan gençlerin, bu tarihi yapıları ve medeniyetimizin eserlerini görmelerinin çok önemli olduğunu ifade etti. 

Bilim insanlarının okuduğunu ancak insanların gördüklerini kolay unutmadığını ifade eden Karataş, şöyle konuştu: “Buraları genç bilim insanlarının kendi gözleriyle görmelerini istedik. Bu kitabi değil, şahidi bir gezi. İnsan gördüğünü kolay kolay unutmuyor. Okuduklarını biliyoruz. Ancak yaşadıklarını unutmaları zor. AKM olarak böyle bir gezi düşündük. 

Bu gezimizin şehre de bir canlılık kattığına inanıyorum. Bu tür gezilerin sonraki yıllarda devam etmesini diliyorum. Biz bir başlangıç yaptık. Buraya gelenlerin de memnun olacağını düşünüyoruz. Şair, yazar ve düşünürlerimiz maalesef Anadolu`nun bu kıyıcıklarına fazla gelmezler. Bu insanların nasıl yaşadığını bizzat görmek başka bir şey, kitaptan okumak başka bir şey.” 

AKM Başkan Yardımcısı Şaban Abak ise, Selçuklu sanatı, Osmanlı mimarisi, süsleme sanatları, ortaçağ arkeolojisi gibi alanlarda çalışan ve büyük çoğunluğu doktora yapan Türkiye`nin farklı illerindeki farklı üniversitelerden 60`a yakın genç bilim insanını Bitlis`te ağırladıklarını belirtti. 

Bitlis, tarihi ve kültürel miras bakımından son derece kıymetli eserler bulundurduğu için bilim insanlarının burada bilimsel çalışma yapmasını gerektiğinin altını çizen Abak, “Bitlis Kalesi, Ulu Cami ve çevresinde kazı ile bilimsel araştırmalar devam ediyor. Ahlat ilçesinde de bilimsel çalışmalar ve arkeolojik kazılar devam ediyor. Biz de bu bakımdan ülkemizin çeşitli üniversitelerinde doktora yapan ve yapmaya başlayacak 60 genç bilim insanını bu bölgeye getirerek, üzerinde çalışma yapılabilecek eserleri yerinde görmelerini sağladık.

İleri ki dönemlerde Bitlis ve çevresindeki kültürel mirasımız ve tarihi varlıklarımıza dikkatlerini çekmek istedik. Çok başarılı sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Şair, yazar ve gazetecilerimizi bu heyete iştirak ettirdik. Onlar da dönüşte buradaki tarih ve kültürel mirasla ilgili yazılar yazarak izlenimlerini anlatacak. Böylece Bitlis ve çevresinin tarihi ve kültürel mirasının yaşatılmasını yazıya ve edebiyata aktararak büyük katkıda bulunacaklar.” şeklinde konuştu. 

Gezideki duygularını aktaran Şair ve Yazar Cahit Koytak, Bitlis`in düşündüğünden fazla tarihi muhtevayla dolu bir hazine olduğunu ve burada olmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, Bitlis için bir şiir yazmayı da düşündüğünü söyledi.   (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir