BESTMER projesi hayata geçiriliyor
Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi (BESTMER) için düğmeye basıldı. BESTMER projesi imzalandı.
İZMİR - Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü tarafından uzun çalışmalar neticesinde geliştirilen Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi (BESTMER) için düğmeye basıldı. Projeye, İzmir Kalkınma Ajansı’ndan (İZKA) destek çıktı. Toplam bütçesi 14 milyon 349 bin TL olan projenin 6 milyon 849 bin TL’sini karşılayan İZKA ile üniversite arasında protokol imzalandı.
İZKA Merkezi’nde gerçekleştirilen törene İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Günnur Koçar, İZKA Genel Sekreter Vekili Murat Yılmazçoban katıldı.
Ege Üniversitesi’nce (EÜ) biyokütle enerji teknolojileri alanında ulusal ve uluslararası her türlü Ar-Ge çalışmaları yapabilecek, üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarını güçlendirecek, akredite laboratuvarlara sahip Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi (BESTMER) kurulacak.
İzmir Valisi Toprak, törendeki konuşmasında, İZKA'nın bugüne dek yürüttüğü 9 mali destek programı çerçevesinde 131 milyon liranın üzerindeki kaynağın, doğrudan teklif çağrısı yoluyla projelere tahsis edildiğini söyledi.
Uygulaması tamamlanan ikişer doğrudan faaliyet programı ve güdümlü projeyle toplam tahsis edilen kaynağın 142 milyon liraya ulaştığını belirten Vali Toprak; “Ajansımız desteğiyle EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsünce hazırlanan, sektörde bölgemiz ve ülkemiz için bir ilk olma özelliğini taşıyan, iki yılda tamamlanması planlanan BESTMER Projesi'nin destek sözleşmesine imza atarak, üçüncü güdümlü projemizin uygulamasını başlatacağız. Proje ile ilimizin ve ülkemizin yüksek potansiyele sahip olduğu yenilenebilir biyokütle enerji kaynaklarını değerlendirmek için gerekli teknolojilerin geliştirilmesine ve uygulanmasına yönelik bilimsel ve teknik, temel ve uygulamalı Ar-Ge ve eğitim çalışmaları ile danışmanlık hizmetlerini yürütmeyi hedefleyen bir uzmanlık merkezi kurulacaktır. Bu merkez, Türkiye’de biyokütle enerji teknolojileri alanında bir ilk olarak ulusal ve uluslararası her türlü Ar-Ge çalışmalarını yapabilecek, üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarını güçlendirecek, akredite laboratuvarlara sahip ilk ve tek merkez olma özelliği taşıyacaktır" dedi.
Vali Toprak, BESTMER ile biyokütle enerji teknolojileriyle ilgili danışmanlık hizmeti verileceğini, İzmir ve çevresinde "Coğrafi bilgi, veri izleme ve değerlendirme" sistemi oluşturulacağını, gezici ekiplerle kurulu biyokütle sistemlerinin kontrolü yapılacağını, yenilenebilir enerji sektöründeki kalifiye işgücü eksikliğini gidermek için sertifikalı mesleki eğitim hizmetleri verileceğini kaydetti.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da biyokitle enerji teknolojilerinin, ülke kalkınmasındaki önemli başlıklar arasında yer aldığına değinerek, BESTMER'in, ayrıca konuyla ilgili yasal düzenlemelere de rehberlik edeceğini ifade etti. (İLKHA)