• DOLAR 32.452
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2437.68
  • ...
`Eğitime Engel Olanlar Hapisle Cezalandırılır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Başörtüleri nedeni ile hukuksuz bir şekilde okullarına alınmayan başörtülü öğrencilere sahip çıkan İnsani Hak ve Hürriyetler Platformu tarafından haksızlığa uğrayan öğrenci ve velilerine seminer verildi.

 

Seminere konuşmacı olarak davet edilen Avukat Abdulgani Orhan, On yıllardır devam eden başörtü sorunun hiçbir iktidar tarafından çözüme kavuşmadığını ifade ederek, 28 Şubat süreciyle de, yasak olmayan bir çok şeyin kanunen yasakmış gibi Müslüman toplumun önüne çıkarıldığını söyledi.

Orhan, konuşmasına şöyle devam etti: "Özellikle başörtüsü yasağı diye bir yasak kanun ve yönetmenliklerde yoktur. Sanki böyle bir yasak varmış gibi insanlar mağdur edildi.Bugün İnsanlarımızın büyük bir kısmı `başörtüsü yasaktır,başörtüsü ile okula gidilmez` diye bir düşünceye sahip oldular.Oysa bu sadece düşüncelerde olan bir yasak, kanunlarda böyle bir yasak yok."

 

Türkiye de oluşturulan Anayasa ve diğer yasal düzenlemelerde `baş örtüsü yasak` diye tek bir hükmün yer almadığını kaydeden Av. Orhan; "İlköğretim, lise ve üniversitede sınıfa, okula almama veya sınıftan alıp çıkarma, diye bir ceza yoktur. Bunları yapanlar suç işlemiş olurlar. Okula almama, okuldan çıkarma suçtur." dedi.

 

"Okula almadıklarında Polis Çağırın"
Sınıfa alınmama durumunda öğrenci ve velilerinin o esnada Alo 155 ile polis çağırmasının ve eğitim durumunu engelleyen okul müdürü veya başka yetkililer hakkında şikayetçi olma hakkının bulunduğunu ifade eden Orhan, bu suçları işleyenler hakkında açılan davalarda, hapis cezasının yanı sıra memuriyet hayatlarına da son verileceğini vurguladı.

 

"Tutanak Tutturun!"
Öğrenci ve ailelerinin yaşadığı her türlü mağduriyete karşı tutanak tutmalarını tavsiye eden Orhan, tutulan tutanakların hukuki olarak önemli olduğunu belirtti.

Bir çok ilde bir çok okul müdürünün başörtülü öğrencilere artık zorluk çıkarmadığını belirten Orhan; Bir çok yerde bir çok kişi alıştı artık, kanunlara uymaya başladı. Burada da alışacaklar. Bunun için hakkınızı arayın. Maalesef hakkınız haksızlık yapılarak engellenmeye çalışıyor." dedi.

Seminerde ayrıca, mağdur öğrenci ve velileri sırayla söz alarak yaşadıkları haksızlıkları anlattı.

Şefik Mert-İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir