Kalehan Baraj eylemi anlaşmayla sona erdi
Bingöl'de bir aydır köylülerin işten çıkarılma ve düşük ücret nedeniyle sürdürdüğü Kalehan Baraj eylemi, varılan anlaşmayla sona erdi.
BİNGÖL - Geçtiğimiz Ramazan ayında başlayıp bir ayı aşkın süren iş durdurma eylemi, kanaat önderlerinin girişimi sonucu, mağdur edilen köylüler ile Kalehan Barajı yetkililerinin anlaşmasıyla sona erdi. Düşük ücret, Kaleköy ve çevre köylülerin işten çıkarılmalarıyla başlayan eylem, 900 kişinin tekrar işbaşı yapmaları üzerine anlaşmaya varılmasıyla sonuçlandı.
Görüşmelere, Kalehan Enerji şirket yetkilileri, AK Parti Bingöl il başkanı Yusuf Çoşkun, tanınmış alimlerden ve Kaleköy ileri gelenlerinden Molla Sadullah Yanılmaz, Kaleköyü Dernek Başkanı Cengiz Çalışkan ve Kaleköy, Asmakaya, Arslanbeyli, İnandık köy muhtarları ve çok sayıda köylü katıldı.
Varılan anlaşma metninde şu ifadelere yer verildi: “İşten çıkarılanların tekrar işe alınmaları, Güvenliği sağlayan taşeron firmanın işine son verilmesi, tüm çalışan işçilerin ana firma elemanı olarak çalıştırılmaları, ücret adaletsizliğine son verilmesi, İşçi alımı, mal ve hizmet alımında Solhan ve Bingöl’e öncelik verilmesi, şantiye ve baraj çalışmasından dolayı mağdur olan köylülerin mağduriyetinin giderilmesi, bozulan yolların tamir edilerek asfaltlanması, baraj suyu altında kalacak köylerin haklarının ödenmesi hak kaybının oluşmaması için istimlâk bedelinin yanında köylerin manevi tazminat bedellerinin hesaplanarak ödenmesi, Solhan kaymakamlığı ve Bingöl Valiliği tarafından baraj altında kalan köylerin tüzel kişiliklerinin devam etmesi için yer tespitinin köylülerin onayı alınarak yapılması.”
“Baraj özel sektör tarafından Türkiye'de yapılan en büyük barajdır”
Anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getiren Şirketin Genel Koordinatörü Ertan Demirbaş, “Biz şirket olarak buraya 49 yıllığına yatırım yapmaya geldik. Bu baraj özel sektör tarafından Türkiye'de yapılan en büyük barajdır. Elektrik üretimi olarak 8. büyük baraj olacak. Bu büyük projenin sağlıklı kazasız belasız yürümesi en büyük arzumuzdur. Bundan sonra iletişim ve diyalog daha önem vereceğiz. Biz de köylünün mağdur olmasını istemeyiz.” dedi.
“Yılda 400 trilyon elektrik üretimi olacak”
AK Parti il başkanı Yusuf Coşkun ise, “Hükümet olarak büyük projelere imza attık. Bu baraj Türkiye’nin enerji açığına bir nebze de olsa katkı sağlayacak. Yılda 400 trilyon elektrik üretimi olacak. Köylünün mağdur edilmeden projenin yürütülmesinden yanayız. Hükümet ve iktidar olarak ne gerekiyorsa yapacaklarını dile getirdi.
“900 çalışanın işbaşı yapması hayırlı bir gelişmedir”
Anlaşmanın sağlanmasında büyük bir gayret eden tanınmış alim ve kanaat önderi Sadullah Yanılmaz, “Anlaşma hayırlı uğurlu olsun inşaatta çalışan 900 çalışanın işbaşı yapması hayırlı bir gelişmedir. Köylü misafirperverliğini göstermiştir. Köylünün temsilcisi olarak verdiği çözüme köylülerin itiraz etmemelerinden dolayı tüm köylülere ve anlaşmanın tarafı olan heyete teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerine yer verdi.
“Bu baraj çalışması köye kar değil zarar vermiştir”
“Şirket köylüyü çok mağdur etti.” diyen Köy Dernek Başkanı Cengiz Çalışkan, “Bu baraj çalışması köye kar değil zarar vermiştir. Mağdur edilecek köyler, Solhanlı ve Bingöllünün çıkarı neyi gerektiriyorsa onu yapmaktan geri durmayacak ve istekleri yerine getirilmezse bundan sonra da bir dizi eylemlerde bulunacak. Umarım bu anlaşma hayırlara vesile olarak köylünün mağduriyetini sona erdirir." diye konuştu. (Nihat Kanat - İLKHA)