• DOLAR 34.267
  • EURO 37.661
  • ALTIN 2889.05
  • ...
`Muhammed Soltan Ölmesin!`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Geçtiğimiz yıl Rabia meydanında yaşanan katliamda yaralanan ve haksız bir şekilde tutuklanarak cezaevine atılan, 200 gündür de açlık grevinde olan Mısır ve ABD vatandaşı Muhammed Soltan’ın yaşadığı drama dikkat çekmek isteyen Küresel Eylem Günü Türkiye İnisiyatifi, Taksim’de bulunan Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaparak oturma eylemi düzenledi.

“Katliamlarda 5000’in üzerinde insan hayatını kaybetmiştir”
Grup adına basın açıklamasını okuyan İnisiyatif Avukatlarından Cihat Gökdemir, “Mısır’da halkın oylarıyla seçilen meşru Muhammed Mursi yönetiminin, gaddar bir darbeyle dünyanın gözleri önünde devrilmesi, yakın tarihimizdeki önemli insan hakları ihlallerinden sadece bir tanesidir. Bu katliamlar sırasında bilinen 5 binin üzerinde insan hayatını kaybetmiş, binlerce insan yaralanmış, binlercesi de haksız şekilde tutuklanmıştır.” diye konuştu.

“Soltan, hukuksuz bir şekilde tutuklanmıştır”
Soltan’ın hedef gözetilerek kafasından vurulmak istendiğine dikkat çeken Gökdemir, “Muhammed Soltan hem ABD hem de Mısır vatandaşlığı bulunan 26 yaşındaki bir gençtir. Rabia katliamı sırasında özellikle uluslararası basınla ilgili çalışmalar yapmış gerek sosyal medya üzerinden dış dünyayı yaşananlarla ilgili bilgilendirmiş, gerekse de Rabia meydanına kadar giden uluslararası medya mensupları ile ilgili koordinasyon işini yürütmüştür. Babası Dr. Salah Soltan, İhvan’ın Mısır’daki önemli isimlerinden birisidir. Sırf bu sebeplerle Muhammed darbecilerin hedefi olmuş, kafasından vurulmak istenirken keskin nişancı ateşiyle kolundan vurularak yaralanmıştır. 14 Ağustos’ta yaralanan Muhammed, 25 Ağustos günü evinden alınarak hukuksuz bir şekilde tutuklanmıştır. Kendisiyle ilgili tutuklama kararı ise 27 Ağustos tarihinde çıkarılmıştır.” dedi. 

“ABD vatandaşı olmasına rağmen ABD duruma müdahale etmemiştir”
Muhammed’in aynı zamanda ABD vatandaşı olduğunu ifade eden Gökdemir, “Aylarca herhangi bir mahkemeye çıkarılmadan tutuklu bekletilen Muhammed, vatandaşı olduğu ABD’den duruma müdahale etmeleri için Başkan Barack Obama’ya mektup yazmış ama bu konuda bu güne kadar ABD yönetiminden herhangi bir talep ya da müdahale söz konusu olmamıştır.” diye ifade etti. 

“200 gündür açlık grevinde olan Soltan, 10 gündür de su içmiyor”
Muhammed’in 200 gündür açlık grevinde olduğunu belirten Gökdemir, “Aylarca hiçbir hukuki süreç başlatılmadan bekletilen Soltan sonunda 26 Ocak 2014 günü mahkemeye çıkarılmış hakkında Rabia olayları sırasında medyayı yanlış bilgilendirmesi gibi komik bir gerekçeyle suçlanarak tutukluluk süresi 45 gün daha uzatılmıştır. Tüm bu yaşananlara rağmen ne Muhammed Soltan’ın ne de diğer binlerce tutuklunun adalet beklentisi ile ilgili hiçbir olumlu gelişme olmamıştır. Bunun üzerine 200 günü aşkın süredir açlık grevinde olan Soltan, 10 gündür su içmeyi de reddetmekte hiçbir şekilde gıda almamaktadır. Ailesi ve yakınlarının, Soltan’In bir sonraki duruşmasına kadar hayatta kalabileceğine dair ümitleri tükenme noktasına gelmiştir.” şeklinde konuştu.

“Sorumluları görevini yapmaya davet ediyoruz”
Muhammed Soltan ve onun şahsında Mısır zindanlarında hukuksuz bir şekilde tutulan herkesin, yaşadıklarına dikkat çekmek için Soltan’ın tutuklandığı günün yıldönümü olan bugün, yani 25 Ağustos 2014 Soltan’ın ailesi ve arkadaşları tarafından Küresel Eylem Günü olarak ilan edilmiştir. Bizler de haksız ve hukuksuz uygulamalara dikkat çekiyor, bu uygulamaları ve uygulamaları emreden, uygulanan anlayışı lanetliyor, tüm dünya ülkelerinin liderlerini uluslararası kuruluşların yöneticilerini ve özellikle Soltan’ın vatandaşı olduğu ABD Başkanı Barack Obama’yı sorumluluklarını yerine getirmeye ve insan haklarına uygun davranmaya davet ediyoruz.” dedi.

Kısa bir süre oturma eylemi yapan grup sesiz bir şekilde dağıldı. (Erkan Yavuz- M. Miraç Aslan / İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir