MÜSİAD`dan Enerji Zirvesi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Enerji ve Çevre Sektör Kurulu`nun Türkiye İstişare Toplantısı Van`da yapıldı.
VAN-MÜSİAD Van Şubesinin ev sahipliğini yaptığı `jeotermal enerjinin` öneminin ele alındığı Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı`na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdür Yardımcı Hayrullah Dağıstan, MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, MÜSİAD Batman şubesi denetleme kurulu üyesi ve aynı zamanda Bozooğulları AŞ, genel müdürü Erhan İlhan, AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras ile çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Van Şube Başkanı Ferit Baş "Enerjinin önemini bildiklerini belirterek, "Enerjide neredeyse tamamen dışa bağımlı olan bir ülkenin sanayici ve işadamları olarak yenilenebilir enerjinin önemini çok iyi biliyoruz ve bugün böyle önemli bir toplantıya Van`da ev sahipliği yapıyoruz." dedi.
Jeotermal Enerjiye Yönelmeliyiz
Enerji Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak, Türkiye`nin kendi üreteceği enerji kaynaklarına yoğunlaşması gerektiğini söyledi. Dünya`da Petrol`ün 30 yıl, Doğalgazın 130 yıl ve kömür rezervinin 80 yıl sonra tükeneceğini ifade eden Albayrak, "Enerji`de sıkıntı yaşamak istemiyorsak kendi üreteceğimiz ve sınırsız olan rüzgâr, güneş, akarsular ve jeotermal gibi kaynaklara yönelmeliyiz." dedi
Güneş ve Rüzgâr Enerjisine Ulaşıldığında Dünyada Yaşanan Kavgalarında Azalacak
Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Güneş ve rüzgâr enerjisine ulaşıldığında dünyada yaşanan kavgalarında azalacağını düşündüğünü ve toplantıyı çok anlamlı bulduğunu belirtti. Dünyaya elinde iyi enerji kaynakları bulunduran ülkelerin hâkim olduğunu söyleyen Prof. Dr. Battal, enerjinin insanın anne rahmine düştüğü andan, ölümüne kadar ihtiyaç duyduğu bir şey olduğu ifade ederek, "Güneş ve rüzgâr enerjisine ulaşıldığında dünyada yaşanan kavgalarında azalacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Toplantıda konuşan MTA Genel Müdür Yardımcısı Hayrullah Dağıstan, "MTA tarafından ihale yoluyla özelleştirilen jeotermal kaynakların yatırıma dönüştürülmesi ile istihdam ve ekonomiye canlılık getirilecektir" dedi.
Türkiye`de jeotermal enerjiden başlıca; Elektrik üretimi, Konut ve Termal tesis ısıtması, Seracılık, Termal turizm ve sağlık, Sıvı ve Kuru buz olarak CO2 üretimi için kullanıldığını ifade eden Dağıstan, "Türkiye`de jeotermal kaynaklardan yararlanılması durumunda ülke ekonomisine ve istihdama çok büyük katkılar sağlayacağını açıkladı. Dağıstan şöyle devam etti:
"Jeotermal potansiyelimizin tamamının harekete geçirilmesi halinde, bütünleşmiş kullanımlarla birlikte; 3 milyon konutun elektrik ihtiyacı, 500 bin konutun enerji ihtiyacını sağlanması ile yıllık 400 milyon $ döviz tasarrufu sağlanacaktır. 30 bin dönüm sera alanının ısıtılması ile birlikte 30 bin kişiye istihdam ve sadece seracılıkta 4 milyar dolarlık gelir sağlanacaktır.
Jeotermal zenginliğimiz sayesinde 400 adet termal otel kurulabilir. Bir milyon yatak kapasiteli otellerde 250 bin kişiye istihdam sağlayarak yıllık 5 milyar dolarlık gelir sağlanabilir. Bütün kalemleri topladığımızda orta vadede 10 milyar dolar net gelir ve 300 bin kişiye istihdam vaat eden bir sektör ile karşı karşıyayız."
Dağıstan "Jeotermal enerji son yıllarda gerçekleştirilen arama çalışmalarının arttırılması, yenilenebilir enerji (YEK) Kanunu ve 5686 sayılı jeotermal Kanunu ile yatırım güvenliğinin sağlanması, getirilen teşvikler ve MTA tarafından keşfedilen ve ön çalışmaları tamamlanan jeotermal sahaların yatırımcıya ihale yolu ile devri gibi önemli gelişmeler sayesinde yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırım portföyüne ulaşmıştır" diyerek konuşmasını tamamladı.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Akşam saatlerine kadar süren panel soru-cevap bölümüyle son buldu.
Fikret Özkan - İLKHA