• DOLAR 34.228
  • EURO 37.595
  • ALTIN 2878.572
  • ...
Suriyeliler İLKHA'ya konuştu: Beş parmak bir olmaz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Gaziantep’te Suriyeli bir kiracının ev sahibini öldürmesi üzerine başta Gaziantep olmak üzere birçok yerde Suriyelilere yönelik saldırılarda artış oldu. Yetkililerin bir provokasyon olarak nitelediği olayların ardından birçok Suriyeli aile bölgenin değişik yerlerine gönderildi. Yaşanan olaylar ile ilgili İlke Haber Ajansına konuşan Suriyeliler, yaşanan bazı münferit olayların herkese mal edilmesinin doğru olmadığını söyledi.

“Allah duamızı kabul etti ve ehlimizden daha hayırlı insanlar nasip etti”

Suriye’deki olaylar çıktığı zaman Peygamber efendimizin hicret ettiği zaman ‘Yar Rabbi bize hayırlı bir yurt ve hayırlı insanlar nasip’ duasını okuyarak Türkiye’ye hicret ettiğini ifade eden Hasekili medrese Âlimi Şeyh Ebul Hûda, “Her türlü halimize şükürler olsun. Allahu Teâla bu duamızı kabul etti ve bize ehlimizden daha hayırlı bir insanlarla karşılaştırarak bize iman kardeşlerini nasip etti. Ve bize muamelesi Ensar’ın muhacirlere muamelesi gibi bize sahip çıktılar.

Bizim yabancı bir memlekette perişan olmamıza engel oldular. Onların yanına oturduğumuz zaman sanki Suriye’deki ehlimizin yanında oturmuşuz. Türkiye’de karşılaştığımız misafirperverlik Suriye’de gördüğümüz bütün sıkıntıları giderdi ama yine de ümmettin derdi ve sorunları yüreğimizde bir acı bırakmaya devam ediyor. Müslüman her yerde zulüm altında inliyorlar ama biz şuna inanıyoruz ki güneş her ne kadar saklı kalsa da İslam güneşi muhakkak bir gün doğacaktır.” dedi.

“Her milletin iyisi ve kötüsü vardır”

Son günlerde Suriyelilere yönelik yapılan saldırılara değinen Şeyh Ebul Hûda, kötü insanların dünyanın her yerinde olduğunu hatta Peygamber Efendimiz zamanında bile birçok kötü insanların olduğunu belirterek bir şahsın yaptığı kötü bir fiilin bir kavme isnat etmenin doğru olmadığını vurguladı.

Şeyh Ebul Hûda, konuşmasına şöyle devam etti: “Her milletin içerisinde günahkâr ve hata işleyen insanlar vardır. Ama bir milletin tümünü bir insanın hatasına göre değerlendirmek o milletin hepsini suçlamak doğru olmaz. Bu gün Suriye’de iken kötü amelleri olan birçok insan bu gün burada aynı şeyi devam ettiriyorlar. Ve bu insanlar maalesef tüm Suriyelilerin adını kötülüyorlar. Ama şunu da iyi düşünmek gerekir ki aç kalan bir insan bir parça ekmek bulmak için her şeyi yapabilir işte birçok Suriyelinin hali böyledir.”

Kureyşi: “Suriyeliler Muhacir, Gaziantepliler ise Ensar’dır”

Gaziantep’e ilk geldiklerinde Gaziantep halkının kendilerine çok yardım ettiğinin altını çizen Suriye- Şam Yetimleri Derneği Başkanı Abdullah Kureyşi, “Şunu itiraf etmeliyiz ki Gaziantepli Müslümanlar bizlere yardım etmeseydiler bugün bizler Suriyeli yetimlere yardım edemezdik. Bugün bir iki hata yapıldığında bunu herkese mal etmek çok yanlış olur. Medya yapılanları çok fazla abarttı. Kötülük ehli olanlar olayları büyütüyor.

İki kişi bir birini vurduğunda onunla ilgili hikâye uydurup olayları büyüterek kargaşa yaratmak istiyorlar. Bazı yerlerde yanlış yapan Suriyeliler vardır belki ama bunu tüm Suriyelilere yüklemek haksızlık olacaktır. Hatta bizler Gaziantep ve Türkiye halkına hediye vermek için de bir maket yaptık, bununla Türkiye ve Suriye’nin iki el gibi olduğunu göstermeye çalıştık ki aramıza ihtilaf girmemesi için.” diye konuştu.

Araçlarının plakalarının Suriye plakalı araçlarla çalışmalarını yürüttükleri halde herhangi olumsuz bir olayla karşılaşmadıklarını ifade eden Kureyşi, “Yüzlerce insan görüyoruz. Bizlere kıymet veriyorlar. Bazen bizim derneklerimizi ziyarete geliyorlar. Konferans, etkinlik düzenlediğimizde onlara katılıyorlar. Yani bizler bu kadar gözler önünde olmasına rağmen bir zarar görmedik. Türkiye halkının Suriyelilere yaptığını Araplar yapmadı. Buna inanarak söylüyorum. Denildiği gibi Türkiyeliler şu an Ensar görevini görüyorlar. Suriyeliler ise muhacir.” dedi.

"Beş parmağın hepsi bir olmaz"

Çok zor şartlar altında Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığındığını dile getiren İbrahim El İsmail, kimseye muhtaç olmamak için çalıştıklarını ikamet ettikleri mahallede komşularının kendisine çok iyi davrandıklarını söyledi.

Suriyelilere yönelik oluşturulan olumsuz algıya değinen El İsmail, beş parmağın bir olmadığını vurgulayarak her milletin içerisinde kötülük yapan insanların olabileceğini bunu toplu olarak millete mal etmenin doğru olmadığını ifade etti.

"Yapılan bazı yanlışların herkese mal edilmesi yanlış"

Şanlıurfa’ya Suriye’nin Serêkaniyê kentinden gelen Yaser Hesen Husen, “Gelenek ve göreneklerimiz Şanlıurfa halkından farklıdır. Bazıları ise bu farklılıklarımızı bir eksiklikmiş gibi davranıyor. İşte biz buna çok üzülüyoruz. Ama beş parmağın hepsi bir olmaz. Bize ve adetlerimize saygı gösteren çok iyi insanlar da görmüşüz. Onun için bu adetlerimizin bir eksiklik olarak görülmesi bizi üzüyor. Bazı yerlerde çalıştık paramızı vermeyen insanlar oldu. Ama bazı yerlerde hakkımızdan fazlasını veren insanlar da var.” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa’da birçok akrabasının olduğunu ifade eden Mesut Hesen Husen, Türkiye’nin birçok ülkeye göre Suriyelilere iyi davrandığını belirterek: “Suriyeliler savaştan sonra Türkiye, Lübnan, Irak, Ürdün gibi birçok ülkeye sığındı. Ama Suriyeliler için Türkiye’deki şartlar diğer dört devletin şartlarından daha iyidir. Ama son günlerde Suriyelileri kötüleyen olaylar oluyor. 20 milyon insan içinde her türlü insan vardır. Hırsızı var, kaçakçısı var, doktoru var, kadısı var yani her türlü… Bu gün Türkiye’nin de hırsızı var, hapiste insanları var. Onun için yapılan bazı yanlışların herkese mal edilmesi yanlıştır.” dedi. (Osman Gülebak- Mustafa Bikeç-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir