• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Pakistan'da muhalefet askeri darbe istiyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Pakistan’da gerginlik yine had safhada, muhalefet sokakta… Ülkede 14 Ağustos'ta hükümet karşıtı protesto gösterileri başlatan Pakistan Adalet Hareketi (PTI) ve Pakistan Halk Hareketi (PAT) partileri Başbakan Navaz Şerif ve Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif'in istifasını istiyor. Bir haftadır süren gösterilerin ardından Pakistan Adalet Hareketi (PTI) ve Pakistan Halk Hareketi (PAT) partileri ile hükümet müzakereler için bir araya geldi. Karşılıklı taleplerin dile getirildiği müzakereler önümüzdeki günlerde devam edecek.


 

Pakistan’da muhalif grupların Başbakan Navaz Şerif’e yönelik protesto gösterilerini değerlendiren Pakistan Cemaati İslami liderlerinden ve Siyasi analist Abdulgaffar Aziz, Pakistan’da askeri bir darbeye kesinlikle karşı olduklarını, hükümetin eğer değişecekse demokratik yollarla değişmesi gerektiğinin altını çizdi. Pakistan’da askeri darbenin tam bir kaos anlamına geleceğine dikkat çeken Aziz, Cemaati İslami’nin bu konuda üstüne düşeni yaptığını söyledi.


 

Kadri seçim istemiyor devrim istiyor
Aziz, “Bu iki siyasetçi Pakistan’da daha önce gösterilere başladılar fakat hükümetin istifa etmesi gibi bir talepte bulunmadılar. Ancak daha sonra bu çıtayı yükselterek hükümetin istifa etmesini istediler. Tahir el Kadri tamamen bir devrim istiyor, seçim de istemiyor, meclis de olmasını istemiyor tamamen bir devrim olmasını istiyor. Yani şu anda gösteriler devam ediyor, durum çok gergin.” diye konuştu.


 

Ordunun ne yapacağı belli değil
Gösteriler sürerken ordunun tavrının ne yönde olduğuna dair de konuşan Aziz, “Ordu şu anda demokratik rejimden yana olduğunu deklare etti ancak yine de güven olmaz. Eğer ordu bu konuda duruşunu korursa kesinlikle bu gösterilerin başarıya ulaşma şansı yoktur. Şu ana kadar ordunun böyle bir duruşu var. Öte yandan mevcut Genelkurmay Başkanı, Navaz Şerif tarafından atandı ve aynı zamanda onun akrabası. Bu da bir ölçüde umut veriyor ancak yine de Pakistan halkı ve genel siyasi çevreler orduya rejime sadık kalacağı konusunda tam güvenmiyor.” ifadelerini kullanarak, her an her şeyin mümkün göründüğüne işaret etti.


 

Cemaati İslami: Askeri darbe kaos
Cemaati İslami’nin son olaylarla birlikte duruşunun ne yönde olduğunu da anlatan Aziz şöyle konuştu: “Cemaati İslami, arabuluculuk yapmaya çalışıyor. Hükümetin, eğer değişecekse demokratik yollarla olmasını istiyor ve bu konuda üstüne düşeni yapıyor. Kesinlikle Pakistan’da askeri bir darbe olmasını istemiyor. Çünkü askeri darbe tam bir kaos anlamına gelir. Ordunun itibarı Pakistan’da son zamanlarda gerilemiş durumda. Bu nedenle biz, Cemaat-i İslami olarak bir darbeye şiddetle karşı çıkıyoruz. Bu sorunun diyalogla ve mevcut rejimin kurumları ve mekanizması içerisinde çözüme kavuşmasını istiyoruz. Fakat maalesef çemberin gittikçe daraldığını hissediyoruz ama biz umutluyuz, umudumuzu yitirmek istemiyoruz. İnşallah Pakistan bu badireyi atlatacaktır.”


 

Muhalif Liderler: İmran Han ve Tahir-Ul Kadri
Pakistan Adalet Hareketi Lideri İmran Han, 14 Ağustos'ta başlattığı hükümet karşıtı gösteriler sonrasında Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'e istifa etmesi için 48 saatlik bir süre vermiş ardından "kırmızı bölge" olarak adlandırdığı hükümet binalarına gireceklerini açıklamıştı. Pakistan Adalet Hareketi'nin lideri İmran Han, İngiliz milli oyunu kriket sporu oyuncusu ve 1992 Kriket Dünya kupasını kaptan olarak Pakistan'a kazandırmış birisi.


 

Pakistan Halk Hareketi Lideri Tahir-ul Kadri ise devrim yapma iddiasıyla haziranda ülkeye dönerek hükümetin istifasını istemişti. Tahir-ul Kadri, ülkede kanunların işlemediğini savunarak taraftarlarını sokağa dökülerek hükümete yönelik gösteriler düzenleyip devrim yapmaya teşvik ediyor. Kanada'da 7 yıl kaldıktan sonra Pakistan'a "devrim" söylemi ile gelen Tahir-ul Kadiri Pakistan Ordusu ile yakın ilişkileri dışında, güç merkezleri ve yaygın uluslararası bağlantıları ile de dikkat çeken bir isim olarak biliniyor.


 

2013 seçimlerinde zafer kazanan Navaz Şerif’in partisi parlamentoda 189 koltuk kazanmıştı. PTI 34, PAT ise 46 sandalyeyi ele geçirmişti. Muhalefet seçimlerde hile yapıldığını iddia ediyor. Hükümet ise gösterilerin demokrasiyi hedef aldığını belirtiyor.    (Mehmet Özcan - İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir