• DOLAR 32.52
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2450.534
  • ...
İşitme engelli öğrencilere kayıt çilesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR  - İşitme engelli öğrencilerin meslek liselerine kayıt yaptırarak pansiyonlu okullarda kalma isteğinin okul yöneticileri tarafından kabul edilmediği iddia edildi.

Okul idarecilerinin ikametgâh şartı gösterdiğini ve öğrencilere karşı ilgisiz kaldıklarını iddia eden öğrenci engelli velileri, okul idarecilerinin son çıkarılan yönetmeliği bahane göstererek kendilerine sorun çıkardıklarını söyledi.

Veliler; “Bize öğrencilerin kaynaştırma öğrencisi olduğunu ve diğer liselere serpiştirilmesi gerektiğini söylediler. Ayrıca şehir dışından gelen öğrencilerin kalacak yer probleminin düşünülmediğini bizlere söyleyerek bu durumun da kayıt için engel teşkil ettiğini söylediler.” ifadelerini kullandılar.

Diyarbakır merkez dışında gelen öğrenci velileri olarak tek isteklerinin, çocuklarının birkaç arkadaşıyla pansiyonda kalabilmesini sağlamak olduğunu söyleyen veliler, İletişim sorunu sebebiyle çocuklarının pansiyon dışında kalmalarının güvenli olmayacağını söylediler.

Veliler, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi KİPTAŞ Meslek Lisesi ve Vali Gökhan Aydıner Meslek Lisesi pansiyonlu olduğu için, öğrencileri bu okullara kaydetmek istedik. Ancak öğrencilerimizin raporları ve özel eğitim belgeleri olmasına rağmen kaydedilmediler.” İddiasında bulundular.

İşitme engelli olan öğrencilerinin diğer öğrencilerle aynı ortamda ders görmelerinin mümkün olmadığını söyleyen veliler, öğrencilerinin dersi dinleme imkânı olmadığını, dolayısıyla zaman içerisinde diğer öğrencilerle de bir uyumsuzluk yaşamalarının ihtimalinin yüksek olduğunu söylediler.

“Bir lisede pansiyonlu okulda bu öğrencilere özel bir sınıf açılmalı”

Veliler, “bu öğrenciler arkadaşlarıyla bir arada olmadığı zaman uyumsuzlukların başlayacağı açıktır. Özel bir eğitime tabii tutulmayan ve konu hakkında bilgi sahibi olmayan öğretmenlere teslim edilen bu çocuklar iletişim kuramayacak ve dolayısıyla sınıfta sadece bir maket olarak duracaklardır. Bu çocukları kelimelerle normal cümle kuramıyor ve eklerden köklerden habersiz. Öğretmen dersi anlatsa bile kavrayacağı bir şey olamaz. Ancak bir lisede pansiyonlu okulda bu öğrencilere özel bir sınıf açılmalı.” şeklinde konuşarak, Valiliğin ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu konuda duyarlı olması talebinde bulundular.

“İşitme engelli arkadaşlarıyla eğitimini yapacağı bir okul bulamadık”

Uzun zamandır öğrencisini kaydetmek istediğini dile getiren öğrenci velisi İrfan Erdak, bu sıkıntılarının giderilmesi için çözüm beklediklerini söyledi.

Erdak, “8 yıl işitme engelli okulda eğitim ve öğretim gören kardeşime, koskoca şehirde birkaç işitme engelli arkadaşlarıyla eğitimini yapacağı bir okul bulamadık.” siteminde bulundu.

“Okula kayıt edememenin üzüntüsünü yaşıyoruz”

Bir başka işitme engelli velisi Ayten Çelik ise,  Eğil’de ikamet ettiklerini, kapı kapı dolaşarak yetkililerden çözüm aradıklarını ama kimsenin kendilerine yardım eli uzatmadıklarını belirterek, “bu nasıl bir mantık? Anlam veremiyorum. Bir rezalet yaşamaktayız. Çocuklarımız zaten sıkıntılı. Okula kayıt edememenin üzüntüsünü yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bizleri futbol topu gibi oynatıyorlar”

Bismil’de ikamet eden Alaattin Tekin ise yaşadıklarına isyan ettiğini söyledi ve sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Tekin, “Bu nasıl bir eğitim sistemidir? Bu nasıl iştir? Bir türlü anlam veremedim. Günlerdir koskoca bir büyükşehirde çocuklarımızın kaydını yapamıyoruz. Bizleri futbol topu gibi oynatıyorlar.” dedi.  (Fikret Özkan  - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir