Elektrikte Kesintisini Protesto Ettiler
Mardin ve ilçelerinde yaşanan elektrik kesintilerini protesto eden çiftçiler, Uluslararası tarihi İpekyolu`nu iş makineleri ve traktörlerle trafiğe kapatıldı. Yaklaşık 7 saat kapalı kalan yol, polis müdahalesinin ardından tekrar trafiğe açıldı.
MARDİN - Mardin Merkez bağlı ilçe ve köylerdeki çiftçiler, elektriklerin sık sık kesilmeye başlamasını protesto etmek için, tarihi İpekyolu’nu iş makineleri ve traktörlerle trafiğe kapattı. Uluslararası karayolunun trafiğe kesilmesi yüzünden yolun her iki tarafından kilometrelerce araç kuyruğu oluştu.
“Allah yanlarına bırakmasın!”
İlke Haber Ajansına konuşan çiftçilerden Salih Sezer, “Çok mağdur bir durumdayım. Bana 2014 ve 2015’in aboneliğini imzalamamı söylüyor. Ben bugün öldüğüm zaman yarın gelip yetim çocuklarımdan mı parayı alacaklar? Ben Türkiye Cumhuriyetini kalbim nazarında taşıyorum. Bana bu devletin yaptığı zulmü Allah yanlarında bırakmasın.” dedi.
“Üç gündür elektrik yok”
Köylerinde 3 gündür elektriğin olmadığını dile getiren Abdulkadir Demir, “Elektriğimiz yok, hayvanlarımız telef oldu. Mısır ve pamuklarımız kurudu. Biz son noktaya kadar da sabrettik, biz bu yüzden bu eylemi yaptık bütün elektrik kesintileri Güneydoğu’da oluyor. Şuan güneydoğu elektriksiz, elektrik gelmeyene kadar her gün böyle eylemlerimiz devam edecek.” diye konuştu.
“Bizlere yapılan zulüm değil midir?”
Çiftçilerden Erdal Dayhan ise şunları söyledi: “Bugün Mardin bölgesinde yüzbinlerce dönüm arazi ekilmeye başlanmıştır. Gaziantep’ten Silopi’ye kadar mısır ekili alanlar Türkiye ekonomisine hesaplanmayacak kadar katkı sağlıyor. Bu kadar işçi ekili alan sayesinde istihdam edilmiş. Bu işçilerin işsiz kalması başlı başına büyük bir sorun. Çiftçisinden otobüs şoförüne kadar hepimiz bu işin içindeyiz. Dün akşam saat 12.00’de ben Gaziantep’ten Nusaybin’e kadar gitmişim. Bir tane ışık bile görmemişim. Bu devletin yaptığı zulüm değil midir? Hükümetin acil olarak DEDAŞ’a acil bir çözüm bulması lazım. Bu hafife alınacak bir durum değildir. Ben buradan İçişleri Bakanlığı’na ve Enerji Bakanı Taner Yıldız’a sesleniyorum; kedi trafolara girmesin. Bu mısır verimine ve ekonomiye büyük bir darbedir. Buradan Enerji Bakanı, Ulaştırma Bakanı ve Tarım Bakanı’na sesleniyorum: Acil olarak buna bir çözüm bulunsun. Eğer buna bir çözüm bulunmazsa bizler de eylemlerimize devam edeceğiz. Bizler çözümden yanayız. Bizlerden alınan vergilerle Kıbrıs’ın geçindirildiğini biliyoruz. Peki, bizlere yapılan zulüm değil midir? Her bir kuyunun borcu 300 bin TL, tarlasını ekmeyenlere bile 300 bin TL fatura gelmiş.”
“Elektrikler gelemeden yolu trafiğe açmayacağız”
Yolu traktörlerle kapatan eylemciler yolun ortasında halay çektiği görülürken olay yerine Artuklu Kaymakamı Soner Karataşoğlu da geldi. Eylemcilerle konuşan Karataşoğlu, elektriğin gelmesi elinden geleni yapacağını söyledi ve yolun trafiğe açılmasını istedi. Eylemciler ise elektrikler gelemeden yolu trafiğe açmayacaklarını söylediler.
Polis müdahale etti, yol tekrar açıldı
Polisin çağrısına rağmen dağılmayarak eylemlerine devam eden gruba, polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Müdahalenin ardından yaklaşık 7 saat sonra yol tekrar trafiğe açıldı. (M. Salih Keskin/Abdulilah Çevik – İLKHA)