• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

BURSA - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almayı hedeflediğini ifade ederek, “Bursa olarak ulusal kalkınma hedeflerinde payımıza düşen katkıyı yapabilmek için sahip olduğumuz potansiyeli zenginliğe çevirmek adına önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Belirlediğimiz hedeflere ulaşabilmemiz için sanayimizde bilgi ve inovasyona dayalı bir üretim ve ihracat yapısı şart. İleri teknoloji ürünlerinin ihracatımız içerisindeki payı yüksek olmalı. Bu nedenle özel sektör eliyle gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetlerini artırmamız şart” dedi.


Firmalara danışmanlık hizmeti
Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının firmalara Ar-Ge Merkezi oluşturmaları için danışmanlık hizmeti vereceğini kaydeden Burkay, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ar-Ge Merkezi kurmak için 50 Ar-Ge personeli çalıştırma zorunluluğunu 18 Haziran 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 30’a düşürdü. Böylece kendi firmasında Ar-Ge merkezi kurarak en az 30 Ar-Ge personeli çalıştıran firmalara, Bakanlığın desteklerinden ve vergi muafiyetlerinden yararlanma imkânı sağlandı. Söz konusu destekler arasında Ar-Ge indirimi, gelir vergisi stopajı teşviki, sigorta primi desteği ve damga vergisi istisnası da bulunuyor. 

Bursa’daki Ar-Ge Merkezi sayısının artırılması amacıyla Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile işbirliğine giden BTSO, Ar-Ge Merkezi Belgesi alabilecek firmaları tespit edecek. Ardından da firmalara Ar-Ge Merkezi oluşum danışmanlığı hizmeti verecek.

Bursa ikinci sırada

Türkiye genelinde faal 159 Ar-Ge merkezinden 45’i İstanbul’da bulunuyor. İstanbul’u 23 Ar-Ge merkeziyle Bursa ve 22 Ar- Ge merkeziyle Kocaeli takip ediyor. Türkiye genelindeki Ar-Ge merkezlerinin sektörel dağılımına bakıldığında ise otomotiv yan sanayi yüzde 26,42 ile pastadan en büyük dilimi alıyor. (Sezer Özer- İLKHA)